Prioritet lige petice i Liga prvaka, moguće preklapanje sezona

O čemu se pričalo na UEFA-inom sastanku?

Prioritet lige petice i Liga prvaka, moguće preklapanje sezona

Teme:

Današnji sastanak UEFA-e i 55 saveza zemalja članica bi mogao dosta toga riješiti kada je u pitanju sezona prekinuta zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

UEFA je uvjerena da će se takmičenja u najvećim ligama (Španija, Engleska, Njemačka, Francuska i Italija) uspjeti završiti, kao i da će se odigrati preostali mečevi u Ligi prvaka.

Španski AS piše da je na sastanku zaključeno da se Liga prvaka nastavi igrati od juna, a kao termin nastavka takmičenja nije isključen ni juli.

Također, navodi se da su se sve članica složile da se otkažu prijateljske utakmice predviđene za prvu sedmicu juna kako bi se "rasteretio" kalendar i tako dobili terminu potrebni za završetak takmičenja koja su označena kao prioritetna.

Sada se vjeruje da će pandemija koronavirusa u narednom periodu dovoljno usporiti, te da će timovi biti u mogućnosti obaviti pripreme i spremno dočekati nastavak takmičenja. Juni je krajnji rok za to.

Predstavnici LaLige i engleske Premier lige su se izjasnili sa istim stavom - da je prioritet završiti nacionalna takmičenja i Ligu prvaka, pa čak iako će se to desiti nakon ljeta i zauzeti dio kalendara sezone 2020/2021. Ipak, i jedni i drugi su odbili "žrtvovati" kup takmičenja.

Ipak, niko nije bio protiv suspenzije "FIFA termina", pa su tako odgođene ranije zakazane prijateljske utakmice.

Jedan od problema ukoliko bi se sezona završila u augustu ili čak septembru jeste trajanje ugovora igrača i trenera (veliki broj njih važi do 30. juna). Iako je FIFA spremna usvojiti nova pravila kako bi se riješio ovaj problem, Svjetska unija igrača (FIFPro) upozorava da se pravila onda moraju odnositi na sve fudbalere, a ne samo na one koje klubovi u datom trenutku žele zadržati.

Predstavnici FIFPro su intervenisali i tokom diskusije o rasporedu jer su klubovi istakli da je potrebno omogućiti termine za utakmice i u vrijeme božićnih praznika, kao što to tradicionalno rade Englezi (Boxing day). To dovodi do novih poteškoća posebno za igrače sa drugih kontinenata poput Južne Amerike i Afrike i koji koriste pomenuti period kako bi posjetili porodice. Za sada nije postignut dogovor po ovom pitanju, ali se pregovori nastavljaju.

Na kraju, također bez konačnog zaključka, dogovoreno je da se nastavi raditi na novom kalendaru uz praćenje toka pandemije i predviđanje smirivanja situacije.

U svakom slučaju, UEFA ne isključuje da bi ova sezona mogla "ući" u narednu, a postavljeno je i pitanje Evropskoj asocijaciji klubova (ECA) o prihvatanju mijenjanja formata nacionalnih takmičenja i smanjenja broja klubova za naredu sezonu ukoliko budu potrebne veće prepravke u kalendaru.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, zaključak je da je prioritet završavanje takmičenja u ligama petice i Ligi prvaka, dok je prioritet za narednu sezonu napraviti raspored koji će moći podnijeti veliki broj utakmica, Evropsko prvenstvo i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo.

Podsjetimo da su se još ranije pojavile informacije da su mečevi baraža za EP ponovo odgođeni i da se neće igrati u junu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi