UEFA potvrdila šešire za Ligu nacija, poznati su novi format i kalendar takmičenja

Žrijeb je na programu 2. februara

UEFA potvrdila šešire za Ligu nacija, poznati su novi format i kalendar takmičenja

Admin Čaušević
Teme:

Bosna i Hercegovina je izborila promociju u Ligu A Lige nacija za izdanje 2024/2025 što će značiti da će najboljih bh. fudbaleri igrati protiv najboljih evropskih selekcija. Žrijeb grupne faze zakazan je za početak februara u Parizu.

UEFA je potvrdila izgled šešira za izdanje Lige nacija za sezonu 2024/2025. Bosna i Hercegovina se nalazi u četvrtom šeširu što znači i paklen žrijeb.

Srbija, Izrael i Škotska su reprezentacije koje su također izborile promociju kao i bh. selekcija te će se prilikom žrijeba naći u četvrtom šeširu.

Ako nije sa Srbijom, onda je za Bosnu i Hercegovinu moguća grupa sa Hrvatskom pošto se Vatreni nalaze u prvom šeširu, pa će žrijeb sigurno biti zanimljiv.

Ranije je određena promjena u formatu takmičenja pa će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe A igrati četvrtfinala, a pobjednici dvomeča će izboriti plasman u finale.

Oglasi

Trećeplasirane selekcije iz Lige A će igrati baraž za opstanak/ulazak protiv drugoplasiranih selekcija iz Lige B, dok će četvrtoplasirane selekcije iz Lige A ispasti u Ligu B.

Treba dodati da će Gibraltar i Litvanija u martu odigrati baraž kojim će odlučiti koja od ove dvije selekcije će igrati u Ligi C odnosno Ligi D za sezonu 2024/25.

Šeširi za Ligu A:

Pot 1: Španija, Hrvatska, Italija, Nizozemska
Pot 2: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
Pot 3: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
Pot 4: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska

Šeširi za Ligu B:

Oglasi

Pot 1: Austrija, Češka, Engleska, Vels
Pot 2: Finska, Ukrajina, Island, Norveška
Pot 3: Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora
Pot 4: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan

Šeširi za Ligu C:

Pot 1: Rumunija, Švedska, Armenija, Luksemburg
Pot 2: Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski otoci
Pot 3: Sjeverna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar
Pot 4: Bjelorusija, Litva/Gibraltar, Estonija, Latvija

Šeširi za Ligu D:

Pot 1: Litva/Gibraltar, Moldavija
Pot 2: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

Potvrđen je i kalendar takmičenja. Prva dva kola će se igrati u septembru (5. i 8.), zatim slijede dva kola u oktobru (10. i 13.), dok će grupna faza biti okončana u novembru (14. i 17.)

Kao što je poznato četiri najbolja pobjednika grupa Lige nacija koja ne izbore plasman kroz kvalifikacije za SP 2026. dobit će priliku da igraju baraž za Mundijal koji će biti održan u Meksiku, Kanadi i SAD-u.

Žrijeb grupne faze je na programu 8. febraura. Žrijebanje će biti održano u Parizu sa početkom u 18 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi