UEFA spremila novo takmičenje za klubove!

Javlja L'Equipe

UEFA spremila novo takmičenje za klubove!

A. Čaušević
Teme:

UEFA priprema novo takmičenje za klubove koje će služiti kao neka vrsta okidača za početak nove sezone. 

Novo takmičenje će početi od 2024. godine nakon što je ranije usaglašen novi format Lige prvaka, a na mini turniru bi se takmičila četiri kluba u Final Four formatu.

Evropski super kup ne bi nestao, ali ga više ne bi igrali osvajač Lige prvaka i Europa lige već bi osvajač Europa lige igrao protiv pobjednika Konferencijske lige.

Kako neće biti ništa od Final Foura u samoj završnici Lige prvaka, UEFA će probati novi format na kojem bi se takmičila četiri kluba u ljetnom terminu i to vjerovatno u SAD-u.

To bi na neki način bio i odgovor najvećim klubovima koji tokom ljeta organizuju turnire kako bi zaradili ogroman novac.

Ko bi učestvovao na turniru? Sigurno bi mjesto imao novi osvajač Lige prvaka, a preostala tri učesnika bi bili veoma uspješni timovi, odnosno najbolji iz regularnog dijela novog formata Lige prvaka.

Na taj način UEFA želi dati još veći značaj klubovima da se bore za što bolji plasman u regularnom dijelu Lige prvaka.

Turnir bi se igrao u augustu sa dva polufinala i finalom. Ideju su već prihvatili klubovi i komitet takmičenja pa treba sačekati zvaničnu potvrdu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Novi format Lige prvaka

U maju je dogovoren novi format Lige prvaka za period od 2024. do 2027. godine. Učestvovat će 36 klubova, a svaki će odigrati najmanje osam utakmica protiv različitih rivala.

Prvih osam će ići direktno u osminu finala, a timovi od 9. do 24. mjesta će razigravati za plasman među 16 najboljih. Zatim slijede četvrtfinala, polufinala i finale.

Top Komentari

denimen9
UEFA će sama sebe unistiti ovim dječijim odlukama. Mislim da UEFA čak nema ni pravnu osnovu da organizuje utakmice u SAD-u. Super Liga je jedini spas za nogomet, sve ovo ostalo je samo pridržavanje kure PSG-u i City-u dok pishaju po FFP-u
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi