UEFA odlučila: Bh. klubovi mogu igrati protiv svih iz regiona uz jedan izuzetak

Ukinuto tzv. "balkansko pravilo"

UEFA odlučila: Bh. klubovi mogu igrati protiv svih iz regiona uz jedan izuzetak

A. Čaušević

Ranijih sezona UEFA je izbjegavala međusobne duele u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europa ligu između klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, prvenstveno da se izbjegnu eventualni navijači nemiri.

Kako se u novoj sezoni neće igrati s navijačima tako je i ukinuto famozno "balkansko" pravilo pa tako bh. klubovi sada mogu igrati protiv svih rivala iz regiona, uz jedan izuzetak.

Posljednjih godina bh. klubovi su igrali nekoliko puta protiv ekipa iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a sada će moći i protiv timova iz Srbije i Hrvatske. Jedini izuzetak je Kosovo.

Na snazi je ostalo pravilo da bh. i srbijanski klubovi ne mogu da se sastanu sa ekipama koje predstavljaju Kosovo. Ovo pravilo se od ranije odnosi i na utakmice reprezentacija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovo u suštini znači da Sarajevo u kvalifikacijama za Ligu prvaka u eventualnom drugom ili trećem pretkolu LP može igrati protiv Crvene zvezde ili Dinama, dok Željezničar i Borac u prvom pretkolu EL mogu odmjeriti snage sa Partizanom, TSC Bačkom Palankom.

Kada je u pitanju Zrinjski, Plemići u prvom pretkolu definitivno neće za rivala imati neku ekipu iz Hrvatske ili Srbije, dok bi u drugom pretkolu mogli igrati protiv Vojvodine ili Osijeka.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AmarSahi
Opet će oni vraćati to pravilo kada se vrate navijači, nema veće stoke od nas Balkanaca.
13 2
Rajvosa2019
Futbal / sport bi trebao da zblizi ljude- da pravi mostove izmedju nas- na balkanu je to nazalost sve nakaradno
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi