UEFA donijela važnu odluku o Izraelu, tiče se i BiH te eventualnog finala baraža!

Saopštenje iz Nyona

UEFA donijela važnu odluku o Izraelu, tiče se i BiH te eventualnog finala baraža!

Admin Čaušević

UEFA se danas očitovala po pitanju statusa fudbalske reprezentacije Izraela te statusa izraelskih klubova u evropskim mečevima. Donesena je važna odluka koja se u konačnici tiče i reprezentacije BiH. 

Fudbalska reprezentacija BiH je ostala bez šansi za direktan plasman na Evropsko prvenstvo te se već sada može okrenuti baražu u martu.

Nakon oktobarskih mečeva parovi polufinala baraža iz Lige B Lige nacija su Bosna i Hercegovina - Finska, te Izrael - Island. Za konačni raspored je potrebno sačekati kraj kvalifikacija u novembru.

UEFA će finalistu finala odlučiti žrijebom 23. novembra, a ako to bude reprezentacija Izraela, finale se prema trenutnom stanju stvari neće igrati u toj zemlji.

Naime, zbog palestinsko-izraelskog sukoba UEFA je naložila FS Izraela da u narednom periodu pronađu stadione koje ispunjavaju UEFA-ine kriterijer van teritorije Izraela.

Oglasi

Dakle, u slučaju da u finalu razigravanja za Evropsko prvenstvo domaćin bude Izrael onda će se finale igrati na neutralnom terenu.

Ipak, još uvijek postoji mogućnost da Izrael ode direktno na kontinentalni turnir pošto u grupi I Izraelci imaju dva meča manje te pet, odnosno četiri boda manje u odnosu na dvije vodeće selekcije Rumuniju i Švicarsku.

Već je određeno da se utakmica Izrael - Švicarska igra 15. novembra i to na neutralnom terenu, dok se traži datum za susret Kosovo - Izrael.

Također UEFA je odlučila da pronađe nove termine za utakmice Europa lige Villarral - Maccabi Haifa (6. decembar) te Konferencijske lige Maccabi Tel Aviv - Zorya Luhansk (25. novembar).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Treba dodati da je mladi tim Maccabi Haifa Youth odlučio da istupi iz Omladinske lige prvaka te je Sparta iz Praga prošla u drugo kolo staze šampiona.

Važno je napomenuti da se prekinuta utakmica između Belgije i Švedske registruje rezultatom 1:1. Susret je prekinut nakon prvog poluvremena poslije terorističkog napada u Briselu.

Top Komentari

user1574859714
Da nije evropa fasisticka i licemjerna izbacili bi izrael i klubove iz svij takmicenja kao sto su izbacili rusiju.
8 1
Chesa
Izrael treba diskvalifikovati što zbog rata, a i što nisu u Evropi, a ovo je evropsko takmičenje.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi