Zelena brigada je pružila podršku Palestini na meču Lige prvaka i sada će platiti skupu cijenu!

Dešavanja na meču Celtic - Atletico Madrid

Zelena brigada je pružila podršku Palestini na meču Lige prvaka i sada će platiti skupu cijenu!

Admin Čaušević

Hiljade navijača Celtica nosile su palestinske zastave uoči utakmice Lige prvaka protiv Atletico Madrida uprkos tome što su ih iz redova prvaka Škotske upozorili da to ne rade. Sada čekaju UEFA-inu kaznu.

Koreografija u bojama zastave Palestine bio je u jednom uglu tribina Celtic parka, dok su se njih hiljade viorile ostatkom stadiona. Te scene su obišle svijet.

Britanski Sky Sports izvještava o kazni koja se sprema za Celtic, ali i navijače tog kluba zbog zastava Palestine pošto je nešto slično napravljeno i prije sedam godina.

Navodi se da će UEFA kazniti Celtic nakon što je škotski klub 2016. godine prošao sa novčanom kaznom od 9.000 funti jer su navijači tokom pobjede nad izraelskim Hapoel Be'er Shevom (5:2) mahali palestinskim zastavama.

[related]https://twitter.com/theblogsroom/status/1717428224211521749[/related]

Inače, navijačka grupa pod nazivom Zelena brigada ohrabrila je navijače Celtica da "hrabro ističu zastavu za Palestinu" dok sukob na Bliskom istoku nastavlja eskalirati.

Oglasi

Prije utakmice škotski klub je pozvao navijače da ne ističu banere, zastave i simbole koji se odnose na sukob između Palestinaca i Izraelaca.

"Svjedoci smo smrti, nasilja i razaranja u Svetoj zemlji posljednjih semica, s hiljadama ljudi - muškaraca, žena i djece - ubijenih, povrijeđenih i raseljenih."

"U ovoj pozadini sukoba i boli, sport može promicati mir i pokazati ljudskost i empatiju za sve koji i dalje pate", naveli su iz Celtica.

Igrači i treneri škotskog kluba su igrali sa crnim trakama oko ruke da iskažu poštovanje i daju podršku svim onim koji pogođeni sukobom, dok pripadnici Zelene brigade nisu previše marili za tim.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Članovi Zelene brigade kojoj je UEFA zabranila gostovanja zbog ranijih incidenata su ispred stadiona dijelili palestinske zastave. U posljednjih nekoliko godina su skupili oko 130.000 funti te su sve donirali za medicinsku pomoć Palestincima i osnivanjem fudbalske akademije u Betlehemu.

Utakmica između Celtica i Atletico Madrida je završena 2:2, a trener domaćih Brendan Rodgers nije želio komentarisati podršku Palestincima. "Fokusiran sam samo na fudbal", poručio je on.

Top Komentari

Hanibal
Svaki normalan covjek je na strani pravde i nenasilja. Oni koji podrzavaju nasilje i zlocine zna se sta su.
1 0
Drakula
Celtic i Glasgow nikad nisu izdali. Pravo momci drago mi je sto je sa Sarajevom ih zrijeb spajao 2 puta i sto su njihovi navijaci dosli u velikom broju i uzivali u Sarajevu bez ikakvih skandala. Dat ce bog opet u playoffu nekom da nas spoji ali da mi izadjemo ovaj put kao pobjednik hehe.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi