UEFA ima novi plan - proširenje Evropskog prvenstva
Foto - EPA

Nevjerovatno

UEFA ima novi plan - proširenje Evropskog prvenstva

M. Šljivak
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) istražuje mogućnosti o proširenju prvenstva Starog kontinenta na 32 reprezentacije.

EURO 2016 bio je prvi turnir sa povećanim brojem selekcija. Umjesto 16 ovog puta su na turniru bile 24 reprezentacije, a inovacije su se pojavila i na ovogodišnjem Euru.

Najbolje selekcije Evrope igrale su utakmice u 11 država i gradova, a ovakav sistem je brojnim selekcijama napravio problem zbog dugih putovanja.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin najavio je kako ovakvog formata takmičenja više neće biti, ali krovna kuća evropskog fudbala već smišlja nove ideje i sada se razmišlja o dodatnom proširenju Eura.

Plan UEFA-e je da od 2028. godine čak 32 reprezentacije igraju na prvenstvu Evrope, a to bi svakako pogodovalo velikim reprezentacijama.

Proširenjem prvenstva smanjila bi se mogućnost da se u grupnoj fazi nađe više velikih selekcija kao što je to bio slučaj na ovom prvenstvu kada su u grupi zajedno bile Francuska, Njemačka i Portugal.

U tom slučaju bi atraktivne - velike selekcije mnogo laške prolazile grupnu fazu, a njihov prolazak dalje donosi više novca za UEFA-u.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Za sada je ova ideja samo u fazi razvoja, ali s obzirom na to da je UEFA sva dosadašnje ideje sprovela u djelo, neće biti čudo ako od 2028. godine Evropsko prvenstvo bude odigrano sa 32 reprezentacije.

Podsjetimo, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) također je povećala broj timova na prvenstvu svijeta i od 2028. godine će se za titulu najbolje reprezentacije boriti čak 48 timova.

Promo

Top Komentari

DadiG
Ako prošire na 48 možda i mi uletimo.
7 1
Mackintosh
Ni sa 32 Bosna se nece plasirat. Ne znamo da igramo lopte. 6 pokusaja = 0 plasmana
7 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi