Zlatko Dalić i Dragan Stojković saznali odlične vijesti pred EP, radovat se može i Sergej Barbarez

UEFA mijenja pravilo

Zlatko Dalić i Dragan Stojković saznali odlične vijesti pred EP, radovat se može i Sergej Barbarez

Endin Čaušević
Teme:

Do početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj ostala su još manje od dva mjeseca, a UEFA je donijela odluku o promjeni pravila kada je u pitanju igrački kadar koji će sigurno obradovati selektore reprezentacija koji se takmiče pod okriljem UEFA-e.

Evropsko prvenstvo čeka se s nestrpljenjem jer je sigurno da nas očekuje pravi spektakl u Njemačkoj koja će biti domaćin ovog velikog takmičenja.

Prvi meč na Evropskom prvenstvu igra se 14. juna kada ćemo gledati ceremoniju otvorenja na stadionu Allianz Arena u Minhenu gdje će snage odmjeriti domaćin Njemačka i Škotska.

U prethodnih nekoliko sedmica selektori reprezentacija koje su se plasirale na Evropsko prvenstvo borili su se da UEFA promijeni pravilo kada je u pitanju broj igrača koji mogu biti u igračkom kadru.

Na prethodnim takmičenjima selektori su na spisak za EP mogli da stave 23 igrača što je pravilo već dugo vremena, a ono je jedino bilo promijenjeno prije tri godine kada se igrao EURO u Engleskoj i Škotskoj.

Zbog pandemije koronavirusa tada je UEFA odlučila da proširi igrački kadar na 26 fudbalera kako bi olakšala posao selektorima.

Oglasi

Očito da je to bio pravi potez jer pred EP u Njemačkoj selektori skoro svih reprezentacija tražili su od UEFA-e da im ponovo izađe u susret. UEFA je prošle godine odlučila igrački kadar ponovo čine 23 igrača kao što je bio slučaj i prije pandemije.

No, mnogi selektori su tražili od UEFA-e da ponovo promijeni pravilo i da i ovaj put na spisak mogu staviti 26 igrača. To su otvoreno tražili Ronald Koeman (Nizozemska) i Gareth Southgate (Engleska) pred sastanak koji je jučer održan u Dusseldorfu.

UEFA-in komitet za nacionalna takmičenja sastao se jučer u Dusseldorfu gdje je jedna od tema bio i broj igrača na spisku za EP, te su delegati odlučili da glasaju za promjenu pravila odnosno da umjesto 23 na spisku selektori mogu imati 26 igrača.

Oglasi

To će sigurno itekako obradovati selektore ovih selekcija jer će oni saopštiti konačne spiskove za EP početkom juna.

Odluka UEFA-e još uvijek mora biti potvrđena od strane Izvršnog komiteta koji inače ima redovnu sjednicu tek 22. maja, ali očekuje se da održe online sastanak kako bi odobrili promjenu navedenog pravila.

Također, gotovo sigurno to pravilo će ostati na snazi i nakon Evropskog prvenstva što znači da će selektori moći na spisak da stave 26 igrača kada su u pitanju kvalifikacije za ovo takmičenje, ali i Liga nacija.

To su sigurno dobre vijesti i za novog selektora bh. reprezentacije Sergeja Barbareza kojeg već u septembru čeka Liga nacija i prema svemu sudeći on će moći da umjesto 23 pozove 26 igrača.

Top Komentari

user1676648256
Koga da pozove nemamo ni 11 da valja
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi