UEFA razmišlja o novim promjenama u baražu za Evropsko prvenstvo

Bosna i Hercegovina domaćin Sjevernoj Irskoj

UEFA razmišlja o novim promjenama u baražu za Evropsko prvenstvo

A. Čaušević

Kako sada stvari stoje teško je dati bilo kakvu prognozu kada će Bosna i Hercegovina razigravati za historijski odlazak na Evropsko prvenstvo. 

Zbog pandemije koronavirusa dueli baraža planirani za 26. i 31. mart su prvo pomjereni za 4. i 9. juni. Na videokonferenciji održanoj ove sedmice došlo je do dodatnog pomjerenja za septembar.

Prema posljednjim informacijama u Nionu razmišljaju da potpuno razdvoje polufinalne i finalne mečeve baraža. Tako bi se moglo desiti da Bosna i Hercegovina u slučaju pobjede nad Sjevernom Irskom tek kroz nekoliko mjeseci dočeka boljeg iz duela Slovačka - Irska.

Makedonski mediji najavljaju da bi se okršaj baraža lige D između Sjeverne Makedonije i Kosova mogao igrati tek u novembru, a finale play offa tek u martu. S obzirom da su termini mečeva isti i u ostalim ligama isto se odnosi i na baraž Lige B gdje se nalazi Bosna i Hercegovina.

UEFA-i je prioritet da se završe nacinalna prvenstva i eurokupovi zbog čega će trpiti reprezentativni mečevi. Ne isključuje se mogućnost da se prvi mečevi baraža odigraju tek u novembru, dok bi se u septembru i oktobru igralo drugo izdanje Lige nacija.

Kao jedna od opcija je da se u budućim reprezentativnim prozorima odigraju tri utakmice za 14 dana što do sada nije bio slučaj jer su reprezentacije za 10 dana okupljanja igrale po dvije utakmice.

Prioritet krovne evropske organizacije za sada je da se klupska takmičenja završe do 3. augusta. Dvije sedmice kasnije počele bi kvalifikacije za eurokupove, dok bi se sa grupnom fazom trebalo početi sredinom oktobra.

"Juli i august se čine kao povoljan period za završetak sezone. U septembru i oktobru to bi bilo već kasno. Mečevi s navijačima i bez sigurno nije ista stvar, ali uvijek je bolje igrati bez navijača i gledati meč na televiziji nego ništa. To ljudi žele, to bi im donijelo pozitivnu energiju nakon komplikovanog perioda", kazao je Alekasander Ceferin u njemački ZDF.

S obzirom da će se Evropsko prvenstvo 2021. godine igrati od 11. juna do 11. jula, UEFA za cilj ima da se klupska sezona 2020/21 završi do 20. maja što znači da će se igrati u žestokom ritmu te igrači neće imati puno vremena za predah, posebno oni iz Liga petice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi