Britancu utakmica Zmajeva najomiljenija u životu: "Rakija, smijeh i cijela bosanska dijaspora"

Nezaboravno iskustvo

Britancu utakmica Zmajeva najomiljenija u životu: "Rakija, smijeh i cijela bosanska dijaspora"

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina je u proteklih 20-ak godina odigrala niz velikih utakmica. Ona najbitnija do sada se zbila 15. oktobra 2013. godine kada je pala Litvanija. 

Zmajevi su u Kaunasu s minimalnih 0:1 pobijedili Litvaniju i tako izborili historijski plasman na Svjetsko prvenstvo. Taj susret je najdraži u životu britnaskom novinaru Nicku Amesu koji piše za ugledni Guardian.

Ames je u prijestolnicu Litvanije u 1.800 kilometara putovao zajedno s navijačima Bosne i Hercegovine, bio je u društvu izvjesnog Abdulaha koji je kraja 70-ih godina prošlog vijeka živi u Australiji.

"Abdulah je napustio Bosnu 1968. godine i otišao da radi u Australiju. Kada je plasman u Brazil postao realna opcija, sačuvao je novac te je poslije tri leta stigao u Bosnu na odmor od šest sedmica i da gleda završne mečeve kvalifikcija", počeo je Ames svoju priču.

"Dok se autobos kretao kroz dolinu rijeke Bosne, pa preko Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Poljske i južne Litvanije uz raskiju i smijeh ispričane su mnoge priče. Elvir je prodao kuću da prati kvalifikacije i ode u Brazil, Adnan je kao pravnik radio prekovremeno da zaradi novac. Michael je kao vojnik NATO-a došao u Sarajevo i nije se vraćao..."

"Kad samo došli u Kaunas kao da je došla i cijela bosanska dijaspora. Glavna ulica je poslužila kao obnova zaboravljenih prijateljstava. Rođaci razdvojeni okeanima su pali jedni drugim u zagrljaj. Sreli su se prijatelji iz djetinjstva iz Mostara i Sarajeva, zajedno su otišli da gledaju fudbal."

Ames je o susretu napisao da je bio užasan sve do 68. minute kada je Vedad Ibišević pronašao put do mreže.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Bosanci koji su popunili mali stadion su ga pretvorili u mjesto za zabavu koju će pamtiti do kraja života, baš kao i ja", naveo je britanski novinar.

Ames je naveo kako mu je Abdulah za uspomenu ostavio zastavu na kojoj je pisalo "Bosnia Adelaide". Nekoliko mjeseci kasnije dobio je i poruku iz Australije da se sretnu u Sao Paulu, međutim britanski novinar nije putovao na Mundijal.

Top Komentari

pjanke_1
Ajde bre britanac teraj se u ku..rac
1 5
Zulfikar
Ova sa slike nije losa nikako ima dobar balans...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi