Džeko i Misimović su bili ubitačan tandem, a izjave nakon Latvije su i danas hit: "Ko ti je taj?"

Vrijedi se prisjetiti legendarnog dua Zmajeva

Džeko i Misimović su bili ubitačan tandem, a izjave nakon Latvije su i danas hit: "Ko ti je taj?"

E. Čaušević

Edin Džeko i Zvjezdan Misimović su dugi niz godina bili jedan od najboljih tandema fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a njihovo partnerstvo je blistalo i na klupskom nivou dok su igrali u Wolfsburgu.

Misimović je u dresu naše reprezentacije debitovao 31. marta 2004. godine u utakmici protiv Luksemburga kojeg je naš tim dobio sa 2:1, a upravo je popularni Miske uspio da postigne jedan gol.

S druge strane Džeko je debi za naš tim upisao 2. juna 2007. godine na Koševu u meču kvalifikacija za EP protiv Turske. Bh. selekcija je u sjajnom meču slavila sa 3:2, a također je i Džeko uspio u svojoj debitantnoj utakmici postići gol.

No, Džeko i Misimović su postali ubitačan tandem u dresu Wolfsburga u sezoni 2008/09. Tada je ovaj tim bio prava senzacija jer je postao prvak Njemačke, a Džeko i Misimović su bili ponajbolji igrač Vukova u toj sezoni.

Sa sjajnom saradnjom nastavili su i u dresu Zmajeva. Zanimljivo je bilo i da su se borili za prvo mjesto najboljeg strijelca u historiji BiH, ali na kraju je Misimović posustao, te je propustio mjesto prvog golgetera Zmajeva Edinu Džeki.

Džeko je trenutno prvi strijelac našeg tima sa 58 golova na 107 odigranih mečeva, dok je Misimović odigrao 85 utakmica za BiH, te je uspio postići 25 golova. Misimović je treći najbolji strijelac u historiji bh. reprezentacije, a pored Džeke ispred njega je Vedad Ibišević koji je za nacionalni tim zabio 28 golova.

Dok traje prekid u skoro svim takmičenjima u Evropi zbog pandemije koronavirusa odlučili smo se prisjetiti meča protiv Latvije koji se igrao 11. septembra 2012. godine u Zenici. Tada su Zmajevi u kvalifikacijama za SP, na koje smo se i plasirali prvi put u historiji, pobijedili Latviju sa 4:1.

Misimović je zabio dva, a Džeko jedan gol čime su dijelili prvu poziciju najboljeg strijelca u historiji bh. reprezentacije sa po 25 postignutih golova. Nakon meča su obojica to komentarisali, te su nasmijali bh. javnost svojim šalama, ali su i na taj način pokazali da su zaista veliki prijatelji.

"Misimović ima isto golova kao ja? Ko je taj? Za najboljeg strijelca ćemo se trkati do kad god bude trebalo", rekao je Džeko kroz smijeh nakon utakmice protiv Latvije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Međutim, ni Misimović mu nije ostao "dužan" i vratio je istom mjerom. Miske je tada nakon meča izjavio da bi bilo odlično da postigne još pet golova u dresu reprezentacije prije penzije, ali nažalost to nije uspio, te je ostao na brojci od 25 golova.

"Ne, nego se Džeko sada izjednačio sa mnom", kroz smijeh je rekao Misimović i dodao: "Fino je to, ali nije u prvom planu. Koliko sad imam golova? 25, pa 30 bi bilo dosta".

Promo

Top Komentari

Ivica_Osim8
Miske vazda igro srcem
6 2
Keno
Miske i Dzeko legende Bosne i Hercegovine
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi