Ukazao se Husejinović: Najbolniji Željin remi protiv Slobode desio se 2008.
Dialiba, Štilić, Pelak, Kamber, Neil Wood i ostali tada su imali veliku šansu da klub trznu iz letargije, ali odlična generacija nije bila uspješna

Ukazao se Husejinović: Najbolniji Željin remi protiv Slobode desio se 2008.

Fudbaleri Slobode pokušat će danas protiv Željezničara spasiti sezonu. Ukoliko bi postigli gol više od rivala, zaigrali bi u petom finalu Kupa, ne računajući završnicu 2000. godine gdje su igrali zajedno sa Bosnom i Željezničarom. Željo je tada osvojio svoju prvu titulu u ovome takmičenju.

Željo je i rekorder po broju osvojenih Kupova, pet puta su kapiteni ovoga kluba podizali pehar na kraju, posljednji put to je bilo 2012. kada su Plavi s Grbavice u dvomeču bili bolji od Širokog brijega. Tada je Željezničar osvojio duplu krunu, koju nije uspio odbraniti godinu kasnije jer je u posljednjem odigranom finalu Kupa izgubio od Širokog na penale.

I dok je Željezničar tek jednom imao nesreću prilikom izvođenja penala, Slobodi se nije dalo u dva navrata. 2008 su izgubili od Zrinjskog, godinu kasnije od Slavije. Prije dvije godine nisu mogli protiv Radnika iz Bijeljine koji je vodio današnji trener Tuzlaka i ekspert za Kup takmičenja Slavko Petrović. Bilo je 1:1 u Tuzli, 3:0 u Bijeljini.

Sloboda i Željezničar nekoliko puta su se sastajali u Kupu, a uspješniji u polufinalima su Tuzlaci. Plavi su 2003. preko Slobode stigli do duela sa Leotarom. Nakon 0:0 u Trebinju, na Koševu je slavio Željo 2:0 i uzeo utješni pehar nakon izgubljene titule upravo od Leotara.

Tuzlanski ljubitelji fudbala međutim pamte dvomeč iz aprila 2008. Željezničar je u prvoj utakmici, identično kao i ove godine, dočekao Slobodu i odigrao 1:1. Junak Tuzlaka bio je tada nevjerovatni Said Husejinović koji je bljesnuo i ispostavilo se zabio gol koji je vrijedio finala. U revanšu je bilo sigurnih 1:0 za Slobodu, a mjesec-dva poslije Said je šokantno potpisao za Werder.

Sigurnih, budući da Željo tada u gostima skoro po običaju nije mogao zabiti gol. A imao je ultrazanimljivu, možda najtalentovaniju generaciju od rata naovaomo: Cocalić, Štilić, Dialiba, Pelak, Bekrić... pa čak i Neil Wood.

Želji je tada Kup bio jedino takmičenje gdje se mogao nečemu nadati, a navijačima je tadašnji remi ostao u bolnom sjećanju pogotovo jer su Plavi u četvrtfinalu eliminirali gradskog rivala Sarajevo (3:1, 4:2) u dvije fantastične, rijetko viđene utakmice kada su derbiji u pitanju.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Sloboda je i 2016. glatko izbacila Želju u polufinalu, pobjedama 2:1 na Grbavici i 3:1 na Tušnju (Krpić i Kostić bili su najbolji pojedinci). Kakva će danas situacija biti, kada se Željo bori za titulu, a Sloboda za opstanak, vidjet ćemo od 18 sati.

Kako bilo, iz ove perspektive gledajući, tadašnji fudbal, koji je svejedno bio na niskim granama bio je atomski za ovaj današnji. Pa i po derbijima, i polufinalima Kupova i igračima koji su napravili dobre karijere...

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Niel Wood uzdanica Manchester Uniteda :)
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije