UEFA-u očekuje puno posla: Šta će biti sa klubovima iz Ukrajine?
FOTO: EPA

Dosta otvorenih pitanja

UEFA-u očekuje puno posla: Šta će biti sa klubovima iz Ukrajine?

Haris Zilić

Invazija Rusije na Ukrajinu vodeća je vijest u svijetu.

Mnogi sportisti šalju poruke podrške za Ukrajinu, neki duboko osuđuju napade Rusije, a bit će i posla za UEFA-u.

Ukrajinska prvenstva su prekinuta i sezone neće biti nastavljene kako stvari stoje bez obzira ako dođe do primirja u narednim danima.

Prema trenutnom stanju na tabeli fudbalske Premier lige Ukrajine, lider je Shakhtar sa 47 bodova nakon 18 odigranih kola, Dynamo Kyev ima 45, Dnipro-1 je skupio 40 bodova, Zorya 36, Vorskla 33 i po trenutnoj tabeli to je pet klubova koji bi predstavljali Ukrajinu u narednoj sezoni evropskih takmičenja.

Ukrajinci su u tekućoj sezoni ostali bez klubova u nokaut fazi, a UEFA će sada morati donijeti odluku za narednu nsezonu.

Jedna od opcija je da se trenutno prvenstvo proglasi zvaničnim, da se liga prekine, a ima i opcija da klubovi naredne sezone evropske utakmice igraju na neutralnim terenima.

U slučaju da ukrajinski klubovi naredne sezone ne budu dio evropskih takmičenja to bi doadatno poremetilo sistem u kvalifikacijama, ali i na tabeli nacionalnih koeficijenata.

Naravno, situacija kakva trenutno vlada u Ukrajini sport i fudbal je stavila u drugi plan i o tim stvarima se trenutno ne razmišlja, ali UEFA će se morati aktivirati i sa Fudbalskim savezom Ukrajine donijeti najbolje odluke u ovom trenutku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti