Od Lige prvaka do amaterizma: Bili su evropski fudbalski hit, danas su ostala samo sjećanja

Ponovo formirani 2015. godine u drugom gradu

Od Lige prvaka do amaterizma: Bili su evropski fudbalski hit, danas su ostala samo sjećanja

Haris Zilić
Teme:

Privatizacija je ubila fudbal na većem prostoru Jugoistočne Evrope, a to su najviše osjetili u Rumuniji.

To je put kojim su ne tako davno krenuli svi rumunski klubovi, a mnogi od njih su deceniju kasnije ili čak i prije doživjeli potpuni krah.

Takav je slučaj i sa Unireom iz Urzicenija, popularnim Chelseajem iz Lalomice, koji je početkom novog milenijuma doživeo nagli uspon, a onda doživio potpuni krah.

Unirea je igrala i grupnu fazu Lige prvaka prije deceniju. Bili su hit u evropskom fudbalu, prvak Rumunije, a 2011. godine krenuo je krah ovog kluba.

Prvo nisu dobili licencu za 1. ligu, a krajem iste godine je ugašen.

Probao se klub ponovo oformiti, uspjeli su, ali udrugom gradu.

Tako su iz Urzicenija preselili u Grabovu i danas djeluju kao amaterski klub u nižim rangovima takmičenja koji imaju status amaterskih liga.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Stadion u Urziceniju, dom nekadašnjeg simpatičnog kluba ostao je ruglo i pašnjak. Tribine su oronule, a video iz 2014. godine najbolje pokazuje sliku stadiona u Urziceniju.

Planira se njegovo rušenje, tako da će i posljednja uspomena na Chelseaja iz Lalomice biti izbrisana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi