Ukrajinske legende na čelu sa Andryem Shevchenkom poslali emotivno pismo bh. fudbalerima
FOTO: EPA

Zbog utakmice sa Rusijom

Ukrajinske legende na čelu sa Andryem Shevchenkom poslali emotivno pismo bh. fudbalerima

H. Zilić

Prijateljska fudbalska utakmica Rusije i Bosne i Hercegovine glavna je tema u bh. javnosti.

Dosta je reakcija na odluku NFSBiH, a pomenuti meč bi se anvodno igrao 19. novembra u St. Petersburgu.

Ruski sportisti, timovi i reprezentacije suspendovani su do daljnjeg zbog invaazije Rusije na susjednu Ukrajinu i posljendjih ratnih dešavanja.

Nakon informacije o mogućoj utakmici Rusije i BiH oglasile su se ukrajinske fudbalske legende i poslale emotivno pismo trenerima i našim reprezentativcima.

"Dragi prijatelji

"Utakmica koju su Ukrajina i BiH odigrale u novembru 2021. godine u nama nosi uspomene iz mirnog perioda. Uostalom, ta utakmica bila je posljednja za naš tim prije sveobuhvatne invazije Rusije na teritoriju naše zemlje, koja je počela 24. februara 2022. godine.

Oglasi

Više od šest mjeseci ukrajinski timovi, uključujući i reprezentaciju Ukrajine, nisu imali priliku odigrati niti jednu međunarodnu utakmicu u svojoj zemlji. A sve je to zbog agresije Rusije.

Milioni naših građana takođe su bili prisiljeni da napuste Ukrajinu. Uglavnom žene i djeca. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini što je za neke od njih postala dom dobrodošlice!

Desetine hiljada onih koji su ostali ili nisu uspjeli otići ubijeno je i ranjeno. Hiljade ljudi je mučeno na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija. Sada su stambene četvrti naših gradova pod stalnim bombardovanjem ruske vojske. Cijela teritorija naše zemlje je pod stalnom raketnom paljbom Rusa, svakodnevno ginu civili i deca, a na frontu se vode žestoke borbe...

Mi se borim sa ogromnom vojskom koja želi da banalno uništi našu zemlju. I što je važno, ne borim se samo za Ukrajinu. Borimo se za budućnost cijelog demokratskog, civiliziranog svijeta, kojem Bosna i Hercegovina pripada.

Stoga smo bili neprijatno iznenađeni i veoma ožalošćeni viješću da je nakon ovakvih tragičnih događaja koji su se već desili i koji se nastavljaju u Ukrajini, vaš tim pristao da odigra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije .

Smatramo da je odluka reprezentacije Bosne i Hercegovine da odigra utakmicu sa selekcijom zemlje agresora velika greška. Greška koja se još može ispraviti!

Stoga vas pozivamo da odbijete učešće u fudbalskoj utakmici sa reprezentacijom Rusije! Odbijte zarad zaustavljanja vojne agresije na Ukrajinu i zarad budućnosti demokratske Evrope", stoji u pomenutom pismo.

Inače pismo su potpisali legende ukrajinskog fudabala i bivši osvajači Zlatne lopte: Oleg Blokhin, Ihor Belanov, Andriy Shevchenko, Oleksiy Mykhailychenko, Antony Demyanenko i Oleg Protasov

Top Komentari

mido1921
Nešto se ne sjećam da ste bojkotovali Srbiju kad je na nas izvršena agresija. Dolazili su vaši dobrovoljci da uveličaju agresiju. Ko vas hebe. Al ko hebe i Ruse. Nek Vico igra sa Rusima.
18 2
SarajFK
Dolazili ste ubijati nase civile kao i braca vam rusi a sada cvilite. Pobijte se svi medjusobno!
17 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi