"Uspjehe SFK 2000 ne može niko pobiti, znamo da se to čini pomalo nestvarno"

Dajana Spasojević, članica SFK 2000 za SportSport.ba

"Uspjehe SFK 2000 ne može niko pobiti, znamo da se to čini pomalo nestvarno"

S. Mlaćo

Da su umjesto SFK 2000 članice Željezničara ili Sarajeva o njima i njihovim rekordima bi čitali svaki dan, možda bi se snimali i filmovi. Ovako pozornost dobiju tek uz neki visoki rezultat te trofej, kojih u vitrinama SFK 2000 ne nedostaje, čak naprotiv.

Još jedna nevjerovatna sezona je iza popularnih bordo dama. Čak 58 osvojenih bodova, 138 postignutih te samo jedan primljen pogodak je zaista uspjeh koji se rijetko viđa. Dvostruka kruna, ništa novo. Svakodnevnica...

Dajana Spasojević je ove sezone postigla 25 pogodaka te sezona završila na čelnom mjestu liste strijelaca, a za SportSport.ba je govorila o završenoj sezoni, dominaciji SFK 2000, ženskom nogometu u BiH...

Dajana, nova dvostruka kruna je iza SFK 2000. Nova pomalo nestvarna sezona i nezamislivo je da pitamo kako ste zadovoljni, bolje nekako da pitamo kako je moguće da neko postigne 138, a primi jedan pogodak, upiše 19 pobjeda, jedan remi, sezonu okonča bez poraza?

"Sve što ostvarujemo iz godine u godinu čini se pomalo nestvarno ili nerealno, međutim ko poznaje naš rad i našu posvećenost fudbalu zna koliko je odricanja iza nas, teških treninga, svakodnevnog učenja i unapređivanja. Stoga ovakvi rezultati ne trebaju da čude", priča Spasojević na početku razgovora za SportSport.ba

Svi znaju ko je i šta SFK 2000 u BiH, ali nekako se pitaju odakle motiv iz sezone u sezonu, gdje leži ta želja za novim dokazivanjem protiv ekipa kojima npr. postignete 15 pogodaka u jednom meču?

"Mi smo ekipa koja ima jasan cilj prije svake nove sezone. Dupla kruna i što bolji plasman na evropskoj sceni, te u najvećem broju činimo i žensku A selekciju BiH i svakako da nam je i to motiv više da radimo i onda kada mnogi ne bi".

Prvi si strijelac lige, nije lako s obzirom na jaku konkurenciju u SFK 2000, uz dvije titule i ovo priznanje, sigurno sve kao iz snova?

"Naravno da mi ta činjenica imponuje, ali moram priznati da je sve to zasluga mojih saigračica jer smo tim koji funkcioniše na taj način, jedna drugu činimo boljom i zasluge uveliko idu njima".

Igrala si za Modriču prije SFK 2000, slažeš li se sa konstatacijom mnogih da je SFK 2000 neki drugi svijet za ostale klubove u ženskom bh. nogometu?

"Način na koji SFK 2000 radi i pri tome ne zaostaje nimalo za najvećim evropskim ekipama svakako da se razlikuje od rada u ostalim ekipama Premijer lige. Skoro da nema dana kada mi ne treniramo. Unapređujemo svoje sposobnosti i unatoč činjenici da sam provela prelijepe dvije sezone u Modriči, uz dužno postovanje, niko u našoj ligi ne može rame uz rame sa SFK 2000".

Kako je uopšte igrati ženski nogomet u BiH, specifična smo zemlja, brojne su i predrasude, kako ti gledaš na sve to. Ima tu sigurno lijepih, ali vjerovatno i nekih trenutaka koji se pokušavaju brzo zaboraviti?

"Prije je to bila tabu tema, ali sada je vec dosta ljepše biti igračica ženskog fudbala, dosta smo prihvaćenije i medijski popraćenije. Još uvijek smo mi sredina puna stereotipa, ali se trudimo razbiti sve te predrasude dobrim igrama i činjenica da je SFK najuspješniji kolektiv u Bosni i Hercegovini je ona koju nijedna konzervativna sredina ili pojedinac ne mogu pobiti", dodala je na kraju razgovora prvotimka SFK 2000 Dajana Spasojević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi