"Utakmica na San Siru bila je biološka bomba, tu je sve počelo"

Pratilo ju je 40.000 gledatelja

"Utakmica na San Siru bila je biološka bomba, tu je sve počelo"

Edmir Škorić

Italijanski pulmolog iz Bergama Fabiano Di Marco otkrio je detalje koje proživljava svaki dan u bolnici, ali i otkrio da je utakmica Lige prvaka načinila veliku štetu stanovništvu u njegovom gradu.

Pandemija koronavirusa počela je 21. februara i Di Marco smatra da u Italiji nisu bili spremni na ono što će uslijediti.

"Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutru sam ušao u sobu za hitne slučajeve i vidio ono što nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam drugu definiciju. Pacijenti su bili svugdje sa upalom pluća, borili su se za dah. Bili su na kolicima, u hodnicima. Otvorili su sve prostorije i sve su bile pune. Italija je htjela da otvori gradove, a mi smo za 24 sata potrošili 5.000 maski sa filterima. Vladala je potpuna panika", ispričao je Di Marco.

Prva smrt došla je dva dana kasnije, ali ni on ni kolege nisu smatrale da je stvar toliko ozbiljna.

"Bio je veoma star i veoma bolestan", tvrdi.

U narednim danima je nastao pravi haos...

"Imamo 15-20 mrtvih dnevno, preko 150 pacijenata u klinici, a garantujem vam da smo trenutno najbolje opremljena bolnica u Evropi za ovu situaciju. Zamislite da nismo...", poručuje.

Po njegovom mišljenju sve je počelo utakmicom Atalante i Valencije na San Siru...

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Čuo sam mnogo teorija o tome, a ja ću vam reći šta ja mislim. To je bio 19. februar, a 40 hiljada stanovnika Bergama je bilo u San Siru (stadion u Milanu) na meču Atalante i Valencije. Otišli su autobusom, kolima, vozom... To je bila biološka bomba, nažalost", zaključio je italijanski pulmolog.

Upravo su Bergamo i Milano dva najugroženija grada na svijetu.

Top Komentari

K79
I kako je moguće da ni jedan igrač Atalante nije zaražen a čak pola ekipe Valencie jeste ?! Ako je to tačno treba uzeti njihovu krv na analizu i napraviti antivirus !
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi