Dječak (12) koji je dvaput ostao bez doma zbog rata zabio za pobjedu Šahtara u utakmici za mir

Humanitarna utakmica

Dječak (12) koji je dvaput ostao bez doma zbog rata zabio za pobjedu Šahtara u utakmici za mir

E. Škorić

Šahtar je u humanitarnoj utakmici u poljskom Gdanjsku savladao Lechiju sa 3:2.

Utakmica se igrala u Poljskoj kako bi se pomoglo ratom zahvaćenoj Ukrajini. Šahtar je bio "gost" Lechiji, a rezultat je naravno bio u drugom planu.

"Zaustavite rat u Ukrajini" bila je poruka na početku meča, a u konačnici trijumf Ukrajinaca, no ono što je zanimljivo, gol za pobjedu postigao je 12-godišnji dječak Dima Keda, koji je u Poljsku izbjegao iz Mariupolja.

Nakon što je dao pogodak u nadoknadi, dječak je slavio sa ostatkom Šahtarove ekipe na sredini terena. Bila su pomiješana osjećanja, ali i u tako teškim momentima čovjek nađe način da bude sretan.

12-godišnjak je sa porodicom 16. marta napustio Ukrajinu, a prethodno su se 10 dana skrivali u podrumu pozorišta u Mariupolju, odakle su uspjeli da se evekuišu neposredno prije bombardovanja.

Zbog rata Dmitro je već dva puta ostao bez doma. Ranije je njegova porodica bila prisilno raseljena zbog rata na Krimu (2014.).

Sljedeću utakmicu Šahtar igra protiv Fenerbahčea 19. aprila, a potom 1. maja protiv splitskog Hajduka, sve s ciljem da se prikupi novac kako bi se pomoglo Ukrajini i njenim ljudima u teškim momentima.

Ranije je ovog mjeseca svoj prijateljski meč u Poljskoj odigrao i drugi ukrajinski velikan, Dynamo Kijev, koji je odmjerio snage sa Legijom iz Varšave. Nogometaši iz Kijeva, poput igrača iz Donjecka, također putuju u različite zemlje, igrajući tamo dobrotvorne utakmice.

Ukrajinska liga prekinuta je dan nakon ruske invazije na Ukrajinu. Šahtar je trenutno na 1. mjestu na tablici, dok je Dynamo drugi s tri boda zaostatka za momčadi Donjecka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti