Uveseljavanje narodnih masa skupo koštalo Vatrene

Potop Crne Gore

Uveseljavanje narodnih masa skupo koštalo Vatrene

Adnan Beganović

U okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jućer je na Starom kontinentu odigrano 16 susreta, a dobitnici dana su Belgijanci koji su savladali Srbiju, dok je "Štimčev putujući cirkus" u Zagrebu poražen od Škotske.

Grupa A

Odigrana su dva susreta, a Belgija je nakon istih stigla na korak do Brazila. Na domaćem terenu su Belgijanci sa 2:1 savladali Srbiju. Golove za Belgiju postigli su Kevin De Bruyne i Marouane Fellaini, dok je za Srbiju pogodio Aleksandar Kolarov.

Belgijancima u prilog svakako ide i poraz Vatrenih u Zagrebu. Škoti su slavili sa minimalnih 1:0, a ovaj poraz "Štimčev putujući cirkus" udaljio je od Brazila.

Poraz Vatrenih na domaćem terenu od slabašnih Škota je prvorazredno iznenađenje, no kada se uzme u obzir kako su se pripremali za ovaj susret, može se reći da su i dobro prošli.

Stručni štab na čelu sa Igorom Štimcem olako je shvatio Škotsku. Pripreme za duel ličile su na cirkus. Štimac je iz samo njemu znanih razloga Vatrene doveo na turneju po Hercegovini i umjesto da se pripremaju oni su uveseljavali narodne mase.

Treninzi otvorenog tima u Međugorju, Mostaru i Širokom Brijegu, te uveseljavanje narodnih masa skupo su koštali Štimčeve izabranike, a Vatreni će se od sinoćnjeg nokauta teško oporaviti.

Grupa B

Derbi susret grupe odigrali su Italija i Češka. Nakon 90 minuta nije bilo pobjednika, a remi s obzirom na stanje na tabeli mnogo više odgovara Italijanima.

U drugom susretu Malta je na gostovanju u Armeniji slavila s 1:0. Jedini pogodak na susretu postigao je Michael Mifsud u 8. minuti.

Grupa C

Reprezentacija Austrije na domaćem terenu je savladala Švedsku (2:1). Golove za Austriju postigli su David Alaba i Marc Janko, dok je Johan Elmander ublažio švedski poraz.

U drugom susretu ove grupe Republika Irska nije imala problema sa Farskim Otocima. Irci su slavili sa 3:0, a nakon sinoćnjih susreta sve je izvjesnije da će Austrija, Irska i Švedska voditi borbu za drugo mjesto, dok je Njemačka nedodirljiva.


Grupa D

U ovoj grupi sinoć nije odigran niti jedan susret.

Grupa E

Reprezentacija Albanije bila je na korak do velike pobjede nad Norveškom s kojom bi se učvrstila na drugom mjestu tabele. Golom Valdeta Rame vodili su Albanci do 87. minute, no onda je Tom Hogli pogodio za konačnih 1:1.

Slovenija je na gostujućem terenu savladala Island 4:2, no ova pobjeda Slovencima ne znači mnogo. Oni su svoje šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo prokockali mnogo ranije. Prije duela sa Slovenijom položaj Islanda na tabeli je bio obećavajući, ali stvari su se sada promijenile.


Grupa F

U jednom od najzanimljivijih susreta dana Portugal je na domaćem terenu s minimalnih 1:0 savladao Rusiju i tako je zasjeo na čelo tabele. Međutim, treba napomenuti da Rusija ima dva boda manje od Portugala, ali i isto toliko susreta manje.

U drugom susretu ove grupe Azerbejdžan i Luksemburg su podijelili bodove (1:1).

Grupa G

Još jedna pobjeda Bosne i Hercegovine. Ovaj put Zmajevi su u Rigi deklasirali Latviju (5:0), te su tako ostali na čelu tabele.

Grčka je u Litvaniji na "grčki način" s 1:0 savladala domaću selekciju. Jedini pogodak na susretu postigao je Lazaros Christodoulopoulos.

S druge strane Slovačka je samo remizirala na gostovanju kod Lihtenštajna (1:1), pa je csvoje šanse za plasman na Mundijal svela na minimum.



Grupa H

Pred Crnom Gorom bio je susret od velikog značaja. U goste Crnogorcima stigli su Ukrajinci. Pobjeda je Crnogorce približavala Brazilu, no Jovetić i društvo nisu mogli podnijeti pritisak, pa su na kraju ubjedljivo poraženi (4:0), što je svakako obradovalo Engleze koji su sinoć odmarali.

U duelu Moldavije i Poljske nije bilo pobjednika. Poveli su Poljaci u 7. minuti golom Jakuba Nlaszczykowskog, a u 37. minuti Eugeni Sidorenco je pogodio za konačnih 1:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Grupa I

U ovoj grupi odigran je samo jedan susret i to onaj između Finske i Bjelorusije. Golom Kaspera Hamalainena slavili su Finci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.