Uživajmo, uživajmo svi: Borussia je ove sezone nemilosrdna, igraju ubjedljivo najljepši fudbal
Nanijeli su Mlioneri najteži poraz Simeoneu ikad: Ove sezone istinski ljubitelji fudbala trebali bi se fokusirati na igre Borussije jer je šteta propuštati nešto istinski lijepo, bit će nam poslije žao

Tajna uspjeha tima iz Dortmunda

Uživajmo, uživajmo svi: Borussia je ove sezone nemilosrdna, igraju ubjedljivo najljepši fudbal

Jurgen Klopp konačno može biti zaboravljen podno Westfalena. Još od perioda vladavine današnjeg trenera Liverpoola Borussia Dortmund nije igrala ljepše i efikasnije, a prema analizama njemačkih novinara, nakon šest godina, Bayern Munchenu bi konačno neko mogao stati u kraj.

Popularni Milioneri u srijedu navečer iskazali su svoj puni napadački potencijal kakav krasi malo koju ekipu u Evropi trenutno. Nešto slično Monacu od prije dvije sezone, ili Manchester Cityju iz prošle.

Pobijedivši 4:0 na Signal Iduna parku ekipu kojoj se teško mogu postići i dva gola - Atletico Madrid, Borussia se svrstala u red najefikasnijih i ekipa u najboljoj formi dosadašnjeg dijela sezone u ligama petice. Uz Juventus i Barcelonu, iza je ostao Napoli.

U srijedu je blistao Realov Achraf Hakimi sa tri asistencije, dva gola zabio je "nekakav" Guerreiro, a po jedan su dodali Axel Witsel i "engleski novi dečko" Jadon Sancho, doskrašnji talent Manchester Cityja i odnedavni engleski reprezentativac koji je napravio vjerovatno najbolji potez u karijeri dolaskom u Dortmund.

U tome možda leži tajna Borussijnog preporoda. Uvijek su bili klub koji je znao iskopati i za male pare dovesti igrače koji će kasnije postati ozbiljne, krupne ribe. Prevashodno se tu radi o ultra talentovanim igračima, koji bi onda pod njihovim okriljem uznepredovali do nivoa Roberta Lewandowskog. I uvijek je Borussija bila ta koja je proizvodla, a Bayern se okorištavao. Kao i City (Gundogan), Real (Sahin)...

Tokom prethodnih šest godina, u Dortmundu su se pripremali za ono što su imali dotad. Tokom tih šest godina najbliže što se neko približio Bayernu na kraju sezone je bilo deset bodova. Borussija je godinama pokušavala sa raznim trenerskim rješenjima, nije im valjao ni Tomas Tuchel, dok nisu shvatili da možda nije sve u treneru. Šta je bilo potrebno? Dovesti jednog ili dva iskusna, ključna igrača poput Witsela i pokupiti perspektivne igrače koji nemaju mjesta u svojim timovima, pored pomenutih Sancha i Hakimija. I sačekati da sazriju ovi koje su davno kaparisali.

Da su majstori za izabrati napadača podsjetili su prošle sezone kada su doveli Mitchyja Batshuaiya na posudbu, on je tamo procvjetao nakon letargije u Chelseaju, a sa praksom su nastavili i na ljeto. Kako je Batshuayi otišao u Valenciju, tako su mu našli zamjenu u Pacu Alcaseru, fenomenalnom napadaču koji je bio pretežak za Barcelonu.

Zajedno s Reusom, Goetzeom, Pulišićem koji opet igraju u skladu sa svojim renomeom, tim Luciana Favrea u 12 utakmica ostvario je deset pobjeda, ali još nemilosrdnije zvuči činjenica da su u tih 12 mečeva zabili 37 golova. Nije ni trećina sezone, oni su zabili 37 golova! Od toga četiri najčvršćoj ekipi na planeti, čime su nanijeli najteži poraz Diegu Simeoneu u 391 utakmici koliko je na klupi Atletica.

Jedan od igrača koji je procvjetao tokom renesanse Luciean Favrea je Jacob Bruun Larsen, mladi danski reprezentativac (rođen 1998.) čiji je put pravi "borusijevski". Krilni igrač počeo je karijeru u Lyngbyju. Dortmund ga je doveo 2015. i njegovao. Dvije godine poslije odlučili su produžiti ugovor do 2021, a u zimu 2018. posudili su ga Stuttgartu na pola godine. I kao da je samo to bilo dovoljno da konačno dobiju gotov proizvod. Prije tačno mjesec dana Larsen je zabio svoj prvi gol za Borussiju u trijumfu 7:0 nad Nurnbergom.

Zanimljiva je priča i za ranije spomenutog Guerreira koji je došao 2016. iz Lorienta kao lijevi bek, ali je ga je Tuchel prekomandovao u vezni red gdje momak briljira i dan-danas igra. Ima 25 godina i bio je u rosteru reprezentacije Portugala na Euru 2016. i SP 2018.

A, šta tek reći za Dan-Axela Zagadoua koji je rođen 1999. Francuz od skoro dva metra prošao je omladinsku školu PSG-a prije nego što je prošle sezone kao slobodan igrač stigao među Milionere. U svome debiju u oktobru postigao je gol u porazu 2:4, a nedugo zatim, u 59. minuti dobio je crveni karton.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ipak, ispoštovalo ga se i evo sada je Zagadou sastavni dio bedema koji je dopustio protivnicima da postignu samo deset golova u 12 utakmica.

Mnogo je još zanimljivih igrača u preporođenom Dortmundu, ali je zanimljivija i uzbudljivija od svih njih igra Dortmunda. Nešto u čemu istinski ljubitelji fudbala mogu uživati, udišući ljepotu punim plućima. Zavisi koliko će potrajati njihov niz do prve krize, ali generalno treba se fokusirati na njih i što više ih gledati, jer kasnije, kada više ne bude ničega, bit će nam žao.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi