A možda je i do Vahida?
FOTO: EPA

Kompromis i ravnotežu nije uspostavio

A možda je i do Vahida? · Komentar

A. Beganović

Bosanskohercegovački stručnjak, Vahid Halilhodić, neće voditi fudbalsku reprezentaciju Maroka na Svjetskom prvenstvu.

Nekoliko mjeseci uoči početka Mundijala Fudbalski savez Maroka i Halilhodžić su raskinuli saradnju, tako da je Halilhodžić postao prvi stručnjak koji je sa tri selekcije kroz kvalifikacije osigurao nastup na smotri najboljih svjetskih selekcija, ali nije ih s klupe predovdio na najvećem reprezentativnom takmičenju.

A, sve je počelo 2010. godine kada je nekoliko mjeseci uoči Svjetskog prvenstvau Južnoj Africi otpušten s klupe Obale Bjelokosti. Službeno, otkaz je dobio zbog neuspjeha na Afričkom kupu nacija gdje su Drogba i društvo zaustavljeni u četvrtfinalu od Alžira, no neslužbeno, loš odnos sa nekim od tada vodećih zvijezda reprezentacije, skupo je koštao bosanskohercegovačkog stručnjaka.

"Nije to bio nedostatak poštovanja, mnogo gore je od toga. Stvarno je odvratno, jako loše sam to doživio. Dobio sam faks, nije me primio na sastanak ni predsjednik, a ni generalni sekretar da porazgovaramo. Nisi osvojio Afrički kup nacija, gotovo je. Okrutnim riječima mi je saopšteno da je kraj saradnje", svojevremeno je izjavio Halilhodžić.

Ništa čudno, rekli bismo, pogotovo jer se u Africi takve stvari dešavaju često. Nije Vaha ni prvi, a ni posljednji koji je dobio otkaz na isti ili sličan način kao što ga je dobio od strane Fudbalskog saveza Obale Bjelokosti.

No, osam godina kasnije ista priča, samo druga kultura. Ovaj put Japan, a nakon dešavanja u Japanu s punim pravom se svi mogu zapitati da li je možda i do Vahe? Rezultati nisu izostali, Vaha je sa Japanom bez većih problema izborio nastup na Svjetskom prvenstvu. Očekivao se drugi Vahin trenerski nastup na Mundijalu jer nekako je nezamislivo, bez obzira što se radi o fudbalu u kojem je sve moguće, u istu rečenicu stavljati Japan i "divlje otkaze". Ali, samo dva mjeseca prije Svjetskog prvenstva čelnici Fudbalskog saveza Japana bosanskohercegovačkom stručnjaku su uručili kartu u jednom smjeru.

Oglasi

Službeno, loši rezultati u posljednim prijateljskim susretima su bili razlog otkaza, no neslužbeno, a mnogo bliže istini, razlog za otkaz su neslaganje sa pojedinim igračima, nerazumijevanje sa čelnicima Saveza i sukob sa nekim sponzorima, koji svojim novcem upravljaju fudbalom u Japanu.

A, ako ćemo biti iskreni, ne treba zanemariti ni Vahinu tvrdoglavost ili principe, nazovimo ih kako hoćemo te zbog toga i neprihvatanje kompromisa jer voditi reprezentaciju nije isto kao što je voditi klub. Osim rezultata, pogotovo u zemljama čije reprezentacije je vodio Halilhodžić, potrebno je da bude voljena i prihvaćena od strane navijača, a i medija. Konstantnim sukobima, pa bili oni i opravdani, sa zvijezdama reprezentacije, dolazi se i u sukob sa navijačima i medijima i to na kraju vodi ka raskidu saradnje. Bez obzira na rezultate, a svojevremeno je o otkazu Halilhodžića u Japanu govorio nekadašnji selektor japanske reprezentacije Philippe Troussier.

"Japanski je igrač sam po sebi već jako dobro organiziran , nema potrebe provoditi vojničku disciplinu. Oni su disciplinirani i bez trenera - u hrani, odmoru i u oporavku, u svim aspektima svog profesionalnog života. A kada o nekome tko je izrazito discipliniran, šalješ poruke da nije, to može nositi određene posljedice. A treba dodati i poseban element - Vaha s njima nije mogao pričati na francuskom, Japanci taj jezik ne razumiju. Bio im je potreban prevoditelj, a prevoditelj je morao biti Japanac. Kada s igračima, kao što je bio slučaj u Alžiru, možeš pričati na istom jeziku, onda im možeš pričati što god želiš, a kada je tu prevoditelj, onda to više nije isto.

Vaha je trener kojemu je potrebna direktna komunikacija s igračima, a u Japanu to nije bilo moguće. Pa ne možeš se ni posvađati s igračem jer ti i za to treba prevoditelj. Japansko društvo nije osjetljivo na afektivnost, na ruku na ramenu, za malo humora... Ali su ih disciplinske odluke mogle itekako uzrujati i tu je vjerojatno i objašnjenje - veza između trenera i igrača je jednostavno pukla," smatra Troussier koji je prokomentirao i Vahidove izjave za Goal kako je glavni krivac za raskid saradnje vjerovatno novac.

Oglasi

"Slažem li se? Da, ali u isto vrijeme i sami znate da je gotovo svugdje tako - u Francuskoj, u Njemačkoj,... Naprimjer, za Francusku je politički bilo nemoguće otići na SP, za Japan je to nemoguće bez Nakate, a za Alžir bez Mahreza. Pa čak i kada trener kaže da je momčad jača bez Mahreza... Svi znaju da uvijek postoji taj politički aspekt , potreba da momčad bude voljena i prihvaćena kod svojih navijača. I to je nešto što i trener mora razumjeti. Potrebno je pronaći kompromis i ravnotežu između onoga što trener želi i onoga što navijači i mediji žele.

Možda je Vaha ostavio dojam kao da ga je briga za sve ostalo, kako je zainteresiran samo za tehnički aspekt, kako je za njega 1+1=2. Ali, nažalost, u nogometu je 1+1=3. Možda u tome nije mogao napraviti kompromis. Ali sjetimo se da on nije imao jednostavan put ni s Alžirom. I tamo je bio nepopustljiv , imao je problema sa Savezom, s novinarima i s igračima. Ali on je obavljao trenerski posao, uspio je opstati i na kraju je Alžir nagrađen Svjetskim prvenstvom," zaključio je Francuz.

Međutim, nije Vaha dugo bio bez posla. Ubrzo je preuzeo Nantes, a 2019. godine stigao je na klupu fudbalske reprezentacije Maroka. Plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine bio je prioritetni cilj za Halilhodžića i bosanskohercegovački stručnjak ga je ispunio. Maroko je tako postao četvrti nacionalni tim kojeg je Vaha odveo na smotru najboljih svjetskih selekcija, ali juče će se ispostaviti i treći kojeg neće voditi na Mundijalu. Apsolutni rekorder. A, ponovo razlog otkaza nije rezultatske prirode. "Rat" sa glavnim zvijezdama i medijima je presudio Halilhodžiću.

Čak je Vaha, svjestan da je vrag odnio šalu te da bi ponovo mogao ostati bez Mundijala, pogazio neke svoje principe. Naime, pristao je da radi mira u kući razgovara sa reprezentativcima kojih se ranije odrekao zbog nedoličnog ponašanja, a sa jednim od njih Noussairom Mazraouijem je izgladio stvari. No, najveća zvijezda marokanskog fudbala i čovjek koji je Marokancima isto što i nama Edin Džeko, Hakim Ziyech, nije prihvatio ispruženu ruku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Tada je bilo jasno da su dani Halilhodžića na klupi marokanske reprezentacije odbrojani. Mediji i navijači su u sukobu stali na stranu Ziyecha. Bosanskohercegovački stručnjak je bio na meti ogromnih kritika, navijači su mu zviždali na mečevima. Tražili su njegov odlazak, pa samim tim čelnicima Saveza nije preostalo ništa drugo nego da ih poslušaju.

Vaha će Maroko napustiti za nekoliko miliona eura bogatiji, ali ponovo će Mundijal gledati putem malih televizijskih ekrana. Nažalost, i njegovu, a i svih Bosanaca i Hercegovaca. Treći put u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri stigao je do izvora, ali vode se nije napio. Rezultate je imao, no kompromis i ravnotežu nije uspio uspostaviti. I zato je, možda i do Vahida, ne samo da čelnika fudbalskih saveza Obale Bjelokosti, Japana i Maroka.

Top Komentari

RZ88
Vaha idalje živi u nekom vremenu prije rata i misli da je i danas tako. Danas su igrači zvijezde na terenu na instagramu na fejsu na svim mogućim mrežama. Pogledaš ih ružno objavljivat će story gdje će pokazati da te ne simpatišu a imaš medije hijene koje sve to prate i eto priče za zakuhat. Danas su Vaha igrači tetkice nije ko iz tvog vakta.
18 1
user1648465989
Gospodin
10 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi