Pojedini Marokanci i dalje 'gaze': Vaha nije zaslužio ove riječi

Zadovoljni su nastupom u Kataru i sve su brzo zaboravili

Pojedini Marokanci i dalje 'gaze': Vaha nije zaslužio ove riječi

S. Mlaćo
Brojne marokanski sportisti rezimirali su nastu svoje nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Maroko je bio pozitivno iznenađenje, a na kraju je osvojo četvrto mjesto. Mnogo se pričalo i o bh. treneru Vahidu Halilhodžiću koji je dobio otkaz uoči samo prvenstva u Kataru.

Vaha je napravio veliki uspjeh, ali je zatim sve 'puklo'. Naišao se na udaru javnosti, te nekoliko glavnih igrača.

Nekadašnji reprezentativac Maroka Marouane Chamakh smatra da je rastanak sa popularnim Vahom bio pravi potez za njegovu reprezentaciju. On je to i rekao gostujući na Canal Plus Sport Afrique.

"Lagao bih kada bih rekao da nisam iznenađen što smo stigli do polufinala. Nisam iznenađen. U Kataru su momci predstavljali Maroko, marokansku dijasporu, Afriku... Najvažnija odluka bila je rastanak sa Halihodžićem tri mjeseca pred prvenstvo. Bio je to veliki rizik, ali rizik se apsolutno isplatio. To je bila najvažnija i najbolja odluka koja je napravljena“, rekao je između ostalog Chamakh.

Chamakh je za selekciju Maroka upisao 65 nastupa uz 18 pogodaka.

Kada je Vaha u pitanju, on se povezuje sa nekoliko klubova i reprezentacija te je jasno da neće dugo biti bez kluba. Prema posljednjim informacijama mogao bi sjesti na klupu reprezentacije Južne Koreje.

Oglasi

Navodno je Vaha putem svog predstavnika poslao CV korejskom savezu, a njegov protukandidat je čuveni Marcelo Bielsa.

Južna Koreja je u Kataru izvela pravo malo čudo, uspjela je proći grupu i zaigrati u osmini finala gdje je na kraju poražena od Brazila sa 4:1.

U grupnoj fazi su uspjeli odigrati neriješeno protiv Urugvaja te senzacionalno pobijediti Portugal što je na kraju bilo dovoljno za prolazak dalje.

Koreance je tokom Mundijala u Kataru predvodio Paulo Bento, ali je on odstupio sa te funkcije nakon eliminacije sa turnira pa je azijska selekcija u potrazi za njegovim nasljednikom.

Halilhodžić zna kako raditi sa Azijatima pošto je uspješno vodio i Japan. Sa Samurajima se bio plasirao na SP u Rusiju, ali je dobio otkaz pred turnir zbog neslaganja sa čelnicima Saveza.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Uspješni trener je prije Japana i Maroka uspješno vodio i reprezentacije Alžira s kojim je igrao osminu finala u Brazilu 2014. godine te Obalu Slonovače s kojim je također izborio plasman na Mundijal.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi