Halilhodžić i Maroko u velikom problemu pred odlučujuće utakmice kvalifikacija
Foto - EPA

FIFA nemilosrdna

Halilhodžić i Maroko u velikom problemu pred odlučujuće utakmice kvalifikacija

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Maroka kažnjena je od Svjetske fudbalske federacije (FIFA) zbog homofobnih poruka u meču Arapskog kupa protiv Alžira.

FIFA je odlučila da zatvori tribine iza gola za odlučujući meč baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo kojeg Maroko igra u martu protiv DR Kongo.

Obje tribine iza golova bit će zatvorene za uzvratni meč koji se igra 29. marta, a pored toga Fudbalski savez Maroka će platiti i novčanu kaznu od 20.000 švicarskih franaka.

Podrška s tribina nešto je na što je selekcija koju predvodi legendarni bh. trener Vahid Halilhodžić itekako računala u doigravanju.

Ovako će morati da igraju pred znatno manjim brojem navijača u odnosu na očekivani i to je dobra vijest za njihovog rivala.

Oglasi

Prvi meč na rasporedu je 23. marta, a revanš u Maroku šest dana kasnije.

Vaha dobio prijetnje smrću, ali ne vraća zvijezdu: "Navikao sam, a on neće igrati ni da je Messi"

Vahid Halilhodžić ostat će selektor reprezentacije Maroka i pored neuspjeha na Afričkom kupu nacija.

Maroko je ispao u četvrtfinalu od Egipta, a 69-godišnji stručnjak je bio pod velikim pritiskom javnosti u ovoj zemlji.

"Dobio sam prijetnje smrću, ali to me samo ohrabruje da idem dalje. Na to sam navikao", rekao je Halilhodžić i o mogućem odlasku s klupe Maroka je rekao:

"Mogu sad otići ako hoćete, nemam takav pritisak da moram raditi. Već sam ranije odlazio s klupe. Pobijedili smo sve utakmice osim jedne na AKN, popeli smo se 20 mjesta na FIFA ljestvici", rekao je Vaha i nastavio je izlaganje:

"Nisam završio posao ovdje. Ne želim davati nikakve izgovore, htjeli smo otići do kraja i nismo uspjeli. Sada smo fokusirani na baraž za Svjetsko prvenstvo. Znam da vam se žuri da me otjerate, razumijem frustracije, ali ne znam kako vi u Maroku možete znati šta se dešavalo u Kamerunu s mojim igračima. Oni su moj izbor, ne kajem se što sam odabrao određene igrače".

Zvijezde reprezentacije Hakim Ziyech i Noussair Mazraoui neće igrati dok je on selektor, iako javnost traži da ih pozove.

"Želite da nekog molim da igra za nacionalni tim? Ovdje postoji grupa koja ima mir i to želim zadržati. Ne mogu zvati igrača koji će uništiti taj mir, pa makar to bio i Lionel Messi. Aime Jacquet i Didier Deschamps su postali prvaci svijeta nakon što su otjerali najbolje igrača. Nisam prvi koji to radi".

"Neću vratiti Ziyecha. Ponizio je sve Marokance i s njim je gotovo. S još trojicom je želio razoriti ekipu", poručio je Halilhodžić

Oglasi