Scene kao u napetim trilerima: Igrači satima zarobljeni na stadionu, a onda kreće akcija bijega

Na Mestalli ružne scene

Scene kao u napetim trilerima: Igrači satima zarobljeni na stadionu, a onda kreće akcija bijega

Edmir Škorić

Navijačima je teško gledati kako njihov tim propada, pa ipak se o radi o nekadašnjem evropskom velikanu sa kultnim stadionom i velikom bazom fanova širom svijeta. Vjerovalo se da su dobili bogatog vlasnika koji će ih vratiti na staze stare salve, a danas moraju da piju tablete za smirenje.

Nisu jedini velikan koji proživljava teške momente, ali svakako je ono što im se dešava nešto čemu se nisu nadali.

Valencia je bila značajan evropski klub, ima šest titula u Španiji, Intertoto kup osvojen 1998. godine, zatim UEFA kup iz 2004. godine, dva Superkupa Evrope, a pamtićemo ih i po finalu Lige prvaka 2001. godine, kada su na San Siru u Mialnu tek nakon penala poraženi od Bayerna u čijim redovima je tada bio i nekadašnji bh. reprezentativac Hasan Salihamidžić.

No, svi ti uspjesi su već sada davna prošlost. Danas potpuno druga slika. Valencia već dugi niz godina ne igra zapaženu ulogu u Španiji, a trenutno je bez ikakvih ambicija smještena na 12. mjesto tabele sa 20 bodova. Iako gledajući poziciju stiče se dojam da su bezbjedni, no nisu. Naprotiv, nalaze se samo tri boda iznad opasne zone.

Uz sve to, Valencia je sinoć ispala u četvrtfinalu Kupa kralja od Athletic Bilbaa na svojoj Mestalli. Gosti iz Baskije slavili su sa 3:1 i prošli u polufinale, a igrače Valencije dočekao je mali horor nakon utakmice.

Igrači Valencije utučeni nakon poraza od Athletica u petak 26. decembra 2023. godine (Foto: EPA)

Navijači slavnog kluba su se mobilizirali i čekali ih ispred Mestalle. Oko dva sata su igrači ostali zarobljeni na stadionu jer su ih grupe navijača čekale na dvije kapije kroz koje inače igrači izlaze sa stadiona.

Oglasi

Suočeni s navijačkom blokadom, mnogi nogometaši odlučili su ostaviti svoja privatna vozila na službenom parkiralištu ispred terena ili u unutrašnjosti Mestalle kako bi otišli kući u automobilima prijatelja ili rodbine, odlazeći neprimjetno.

Noć je prošla bez incidenata, osim vike i vrijeđanja igrača, sve dok manja grupa nije nasrnula na automobil Yunusa Musaha. Njegov je brat odvezao vozilo do izlaza 3 Mestalle, podigavši ga do pločnika kako bi Yunus mogao brzo ući čim izađe.

Grupa navijača otkrila je igrača, pretrčala aveniju Suecia i nasrnula na vozilo, udarala u auto i grdila Amerikanca. Prizor je trajao svega nekoliko sekundi i prošao je bez nezgoda osim udaraca u lim vozila. Yunusov brat je ubrzao, vozio nekoliko metara po trotoaru, a onda ubrzao i pobjegao sa Mestalle.

Nekoliko minuta prije, Eray Cömert, koji je prešao ulicu a da ga niko nije otkrio sve dok nije stigao do uredskog parkirališta, napustio je zgradu i, kada su ga okružili navijači, spustio je prozor automobila i proveo nekoliko sekundi razgovarajući s njima. On je saslušao kritike, ali na kraju je obećao da će učiniti sve da se ova situacija poboljša, što ga je na kraju i spasilo i na neki način tim je riječima "kupio" nezadovoljne navijače.

U međuvremenu, u jednom od uglova Mestalle, nacionalna policija lako je razbila skupinu koja je čekala nogometaše koji su svojim automobilima bili unutar stadiona. Među njima, kapiten Jose Gaya, kojeg su navijači zatražili da da objašnjenja za trenutnu krizu. Bio je tu i Samu Castillejo koji je iz unutrašnjosti stadiona vikao da ne izlaze jer im klub ne dopušta. Tek iza ponoći su stručni štab i predstavnici kluba uspjeli da odu sa Mestalle.

Događaji su počeli čim je utakmica završila, kada se uz povike "Ne idete van" pred glavnim vratima stadiona okupilo gotovo 200 ljudi. Pjevalo se protiv glavnog dioničara Petera Lima, predsjednika Layhoona Chana, tehničkog direktora Miguela Angela Corone i bivšeg predsjednika Amadea Salve, koji je favorizirao prodaju kluba 2014. Meriton Holdingsu, kompaniji u Limovom vlasništvu koju on kontroliše klub s Mestalle. Kritike nisu zaobišle ni Gennara Gattusa i igrače.

“Kad igramo kao danas normalno je da navijači nisu zadovoljni jer nismo ništa dobro napravili. Igrali smo sa strahom i kad ekipa igra ovakvu utakmicu ja se moram ispričati jer sam ja najodgovorniji. Sa strahom se jako teško boriti", priznao je Gattuso kasnije na press konferenciji.

Top Komentari

Jugovina
Valencia nikad nije bila prvak Europe!
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi