Van de Beek će u Manchesteru nositi broj 34: U čast najboljeg prijatelja zbog kojeg više nije isti

Potez za poštovanje

Van de Beek će u Manchesteru nositi broj 34: U čast najboljeg prijatelja zbog kojeg više nije isti

E. Škorić

Donny Van de Beek ubrzo će postati i zvanično novi igrač Manchester Uniteda.

Van de Beek je odlučio ovog ljeta napustiti Ajax i preći u slavni engleski klub, a tamo će nositi broj 34. Odlučio se za ovaj broj u čast svog bliskog priajtelja Abdelhaka Appiea Nourija.

Prethodno je Nouri nosio broj 34 u dresu Ajaxa, ali je doživio napad srčane aritmije u aprilu 2017. godine tokom prijateljskog susreta protiv Werdera. Kasnije je potvrđeno da je Nouri, koji je bio u Ajaxu od ranog djetinjstva, pretrpio trajna oštećenja mozga i gotovo tri godine proveo je u komi.

Morao je da okonča karijeru, ali je jedva ostao živ i danas dan teško komunicira i ne može da se kreće.

"Teško mi je razgovarati o tome jer držim te stvari u sebi", objasnio je 23-godišnji Van de Beek prošle godine za De Telegraaf kada su ga pitali za Nourija i povezanost sa nekadašnjim saigračem i dugogodišnjim priajteljem.

"Appie je bio super sretno dijete, koje nije bilo usredotočeno na sebe, već uglavnom na ljude oko sebe. Bio je dobar za druge, sjajan igrač i sjajna osoba. Kad je narastao, posjećivao je zatvore kako bi mlade ljude izveo na pravi put i ukazivao im je na njihove mogućnosti", dodaje Nizozemac.

Priznaje da je upravo Nouri bio jedan od onih koji su se najviše zauzeli za Rodyja, De Beekovog brata koji je imao tumor na leđima.

"Kad je moj brat Rody bio bolestan, Appie je također pokazivao veliko zanimanje i uvijek pomagao".

Van de Beek priznaje da se zbog stravičnog incidenta u mjesecima koji su slijedili osjećao "nemoćnim i bijesnim".

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Još se uvijek pitam zašto mu se to moralo dogoditi. Očito da ne želim nikome da se događaju takve stvari, ali zašto to pogađa dobre ljude? On je uvijek želio najbolje i ovo nije zaslužio. Zato sam bio dugo vremena nemoćan i bijesan", priznaje De Beek.

Sada kada završava transfer vrijedan oko 50 miliona eura, jedino što mu ostaje je da u čast Nourija izabere broj 34.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi