VAR odlučivao, UEFA sada objavila objašnjenje za sve "kontroverzne" odluke!
(Foto: Screenshot) Sve odluke su donesene uz poštovanje VAR protokola, poručeno je iz UEFA-e

Penali za United i Porto...

VAR odlučivao, UEFA sada objavila objašnjenje za sve "kontroverzne" odluke!

Ove sedmice su odigrane četiri revanš utakmice osmine finala Lige prvaka. Uglavnom se radilo o sjajnim fudbalskim predstavama, a viđeno je i nekoliko senzacionalnih rezultata.

Također, ogromnu ulogu je imao i VAR i vjerovatno odlučio o nekim putnicima u četvrtfinale. Tako je Porto eliminisao Romu golom Tellesa sa bijele tačke u drugom produžetku za 3:1 (Roma je u prvom susretu slavila 2:1), a na istoj utakmici, nešto kasnije, VAR je odlučio da neće biti penala za Romu nakon duela Marege i Schicka.

Podsjetimo, penal za Porto je dosuđen nakon što je Florenzi u svom kaznenom prostoru povuko igrača Porta, iako su mnogi mišljenja da on svakako ne bi stigao do lopte.

Najviše kontroverzi je izazvao penal kojim je Manchester United eliminisao PSG na Parku prinčeva. Bio je to penal za 1:3, nakon što je PSG na Old Traffordu slavio sa 0:2. Lopta je nakon jednog šuta pogodila Kimpembea u ruku, a iako su nakon utakmice i neki biviši igrači Uniteda poručili kako to nije bilo penal, Skomina je pokazao na bijelu tačku.

Također, tu je bila i sutuacija koja je prethodila sjajnom golu Dušana Tadića u susretu u kojem je njegov Ajax na Bernabeu izbacio Real Madrid. Bilo je pitanje da li je lopta izašla iz igre, a sudija je nakon konsultacija sa VAR-om odlučio da ne dosudi aut i prizna Tadićev gol.

Danas je UEFA objavila detaljan izvještaj procesa iza svake od pomenutih odluka:

Real Madrid - Ajax (lopta u igri/lopta u autu - 62')

Nije bilo definitivnog dokaza da je lopta svojim cijelim obimom izašla iz igre na svim snimcima i slikama pažljivo analitziranimm u VAR sobi.

Pomoćni sudija koj je bio perfektno pozicioniran je prosudio da lopta nije u potpunosti prešla aut liniju. Zbog toga nije bilo potrebno pregledanje snimka na terenu. Sudija je imao pravo ne intervenisati i priznati gol.

Porto - Roma (penal za Porto - 116')

Sudije u VAR sobi, nakon provjeravanja ofsajd linije - koje je potvrdilo da je napadač bio u dozvoljenoj poziciji, su pitale glavnog arbitra da li je vidio prekršaj povlačenjem defanzivca Rome.

Arbitar je potvrdio da nije bio svjestan da se desilo povlačenje tokom igre, te je zatražio da mu se pripreme snimci kako bi ih mogao pregledati pored terena. Ponovnim pregledanjem snimaka glavni sudija je odlučio da treba dosuditi penal zbog povlačenja.

Porto - Roma (neinterveisanje VAR-a - 121')

Sudija je bio blizu dešavanja, te je sam vidio potencijalni incident tokom igre i procijenio da faula nije bilo.

Uprkos tome odlučio je odložiti nastavak igre kako bi dao sudijama u VAR sobi dovoljno vremena da situaciju pregledaju iz različitih uglova. VAR je provjerio situaciju, nekoliko snimaka je pažljivo pregledano i nije pronađen čist dokaz da je faul postojao.

Sudija na terenu je potom obaviješten da je pregledom situacije utvršeno da ne postoji jasna i očigledna pogreška igrača u odbrani, te da nema osnova za prelgedanje snimaka pored terena.

PSG - Manchester United (Penal za United - 90')

Sudije u VAR sobi su nakon pregledanja nekoliko snimaka iz različitih uglova preporučile glavnom arbitru da i sam ponovo pogleda situaciju koja se desila u kaznenom prostoru.

Kako sudija nije sam vidio incident tokom igre, izvrešn je pregled snimka pored terena.

Nakon pregledanja snimka sudija je odlučio da razdaljina koju je lopta prešla nije bila kratka, te da kontakt sa njom nije bio neočekivan. Ruka odbrambenog igrača nije bila blizu tijela, što je njegovo tijelu učinilo većim i zaustavilo loptu na njenoj putanji ka golu. Sudija je zbog toga dosudio penal.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Iz UEFA-e su na kraju poručili da su sve gore navedene odluke donesene uz poštovanje protokola upotrebe VAR-a.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

xavi26
Nema te Komisije koja može opravdati kazneni udarac za Porto!! Kraj price!
4 1
Haroni
Po meni sve tri greske VARa. S tim da bi bilo prestrogo sudit Romi i drugi penal na utakmici nad Schikom. Da je stari lisac Colina mogao odlucivat, pistaljka se nebi oglasila niti u jednoj od tri situacije
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti