Već je poznato u kojem šeširu će Zmajevi biti prilikom žrijeba kvalifikacija za Euro 2024

Nakon pobjede nad Crnom Gorom

Već je poznato u kojem šeširu će Zmajevi biti prilikom žrijeba kvalifikacija za Euro 2024

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina je protiv Crne Gore ostvarila minimalnu, ali zlata vrijednu pobjedu.

Ljepote u igri i nije bilo previše, ali gol Ermedina Demirovića je bio dovoljan da Zmajevi dođu do tri boda, osvoje prvo mjesto u grupi i promociju u Ligu A.

Pobjeda nad Crnogrocima je donijela i dva velika benefita. Najbolji bh. fudbaleri imaju zagarantovan baraž za Evropsko prvenstvo, ali i odličnu poziciju uoči žrijeba.

Naime, Zmajevi će biti u drugoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo što je svakako odlična vijest.

S obzirom na ispadanje Engleza u Ligu B i viceprvak Evrope će biti u drugom šeširu pa se može reći da smo sigurno izbjegli jednu velesilu. Također u drugom šeširu će biti i Vels.

Podsjećanja radi, UEFA je ranije odlučila da Njemačka kao domaćin ne igra kvalifikacije, dok je suspenzija Rusiji zbog ratnih aktivnosti u Ukrajini i dalje na snazi.

To znači da će se u kvalifikacijama takmičiti ukupno 53 reprezentacije koje će biti podijeljenje u deset grupa. Sedam sa pet, te tri sa šest timova.

Na završni turnir će osim Njemačke direktan plasman izboriti još 20 reprezentacija. Odnosno deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih selekcija. Preostale tri reprezentacije će plasman izboriti kroz baraž.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Učesnici žrijeba će biti podijeljeni u šest jakosnih skupina na osnovu generalnog poretka u Ligi nacija i kao što je već navedeno Zmajevi su u drugom šeširu.

Žrijeb će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu sa početkom u 12 sati, a UEFA je odredila da BiH ne može biti u istoj grupi sa Kosovom.

Top Komentari

DadiG
“Novinar” kaže da će pored Njemačke još 20 reprezentacija ićinna EP. Je li to znaći da će biti 21 reprezentacija na EP? Kako li će to rasporediti u grupe? Ovaj ne zna šta govori.
0 6
SarajFK
@axel42 i @pjanke.sa JESTE LI TUZNI?
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi