Već u Kataru gledamo prošireno Svjetsko prvenstvo?

CONMEBOL zatražio novi format Mundijala

Već u Kataru gledamo prošireno Svjetsko prvenstvo?

U FIFA-u je pristigao zahtjev da se smotra najboljih svjetskih selekcija proširi na 48 reprezentacija i to već na Mundijalu u Kataru 2022. godine.

Ovakav zahtjev je uputila Fudbalska konfederacija Južne Amerike (CONMEBOL). Naime, krovna kuća južnoameričkog fudbala želi da se format turnira proširi sa trenutne 32 na 48 selekcija.

Navodno je predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez lično uputio zahtjev svog kolegi iz FIFA-e Gianniju Infantinu da se pozabavi ovim pitanjem.

FIFA je, ionako, planirala ekspanziju Svjetskog prvenstva, ali tek na turniru 2026. godine. Inače domaćin ovog turnira bi trebao biti ili Maroko ili bi ga zajedno organizovali Kanada, Meksiko i SAD.

Ipak, ispunjenje želja čelnika CONMEBOL-a i proširivanje Mundijala u Kataru bi mogla biti prava logistička noćna mora za organizatore, s obzirom da se već razmatra o pomjeranju termina turnira, te bi u ovoj zemlji prvi put mogli gledati Svjetsko prvenstvo u decembru.

Ukoliko termin prvenstva u Kataru bude pomjeren na "zimski", FIFA bi morala biti primorana skratiti trajanje turnira na 28 dana kako bi udovoljila klubovima čije bi sezone u domaćim takmičenjima bile "ugrožene" ovakvim terminom.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ekspanzijom Mundijala bi se, logično, povećao broj utakmica sa 64 na 80, ali bi se one igrale na osam stadiona, za razliku od 12 što će biti slučaj u Rusiji ovog ljeta.

Ipak, ostaje da se vidi kakvu će odluku donijeti FIFA-a i da li će ubrzati implementaciju novog formata Svjetskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi