Izabrao BiH ispred Amerike, ali St. Louis nije okrenuo leđa svom najboljem fudbaleru ikad

Velika čast za bivšeg bh. reprezentativca

Izabrao BiH ispred Amerike, ali St. Louis nije okrenuo leđa svom najboljem fudbaleru ikad

Endin Čaušević

Vedad Ibišević bez dileme je jedan od najboljih napadača koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. U reprezentaciji naše zemlje ostavio je ogroman trag, ali i u klubovima u kojima je nastupao. Prve ozbiljnije korake napravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, a grad u kojem je tada živio nije zaboravio popularnog Vedatora.

Već je dobro poznata priča da je Ibišević rođen u Vlasenici 6. avgusta 1984. godine, ali je zbog ratnih dešavanja s porodicom bio prisiljen da napusti rodni grad.

Nakon nekoliko godina u Tuzli njegova porodica je odselila u Švicarsku, a ubrzo nakon toga i u Ameriku. Ibišević se školovao u St. Louisu, ali i prve ozbiljnije fudbalske korake naš nekadašnji reprezentativac napravio je u tom američkom gradu.

Ibišević je prve korake imao u klubu Zmaj od Bosne, a dok je s porodicom bio u Švicarskoj trenirao je i u FC Badenu. No, odlaskom u Ameriku počeo je da pokazuje svoj fudbalski talent i bilo je jasno da je riječ o velikom potencijalu.

Ibisevic Helps Bosnia-Herzegovina Qualify for FIFA World Cup - Saint Louis  University

Na sebe je pažnju skrenuo igrajući za ekipu Univerziteta St. Louis gdje je bio nezaustavlji, a nakon toga Ibišević je nastupao za St. Louis Strikerse za koje je na 22 meča dao 18 golova. Igrao je kratko i za Chicago Fire prije nego što je stigao u PSG, a kasnije je dobro poznato kakav trag je ostavio u Njemačkoj nastupajući za Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Herthu i Schalke.

Oglasi

Ibišević je imao pravo da igra za Ameriku, ali je 2004. godine stigao poziv Ibrahima Zukanovića u mladu reprezentaciju i dileme više nije bilo. Vedo je u dresu Zmajeva ostavio neizbrisiv trag jer je na 83 nastupa dao 28 golova, a neki od njih će se zauvijek pamtiti.

Međutim, iako je Ibišević još prije skoro 20 godina odlučio da neće igrati za Ameriku i prihvatio je poziv BiH u St. Louisu ga zbog toga nikada nisu osuđivali niti su se odrekli činjenice da je jedan tako poznat fudbaler ponikao u tom gradu.

Da Ibišević ima veliko poštovanje i odličan status u tom američkom gradu najbolje pokazuje činjenica da je njegov dres izložen u historijskom muzeju Missouri.

Ovaj muzej sutra proslavlja "dan fudbala" jer je St. Louis poznat kao grad u kojem je taj sport itekako popularan. U muzeju su napravili i poseban odjel koji je će sutra biti zvanično otvoren gdje su izloženi fudbalski predmeti, a među njima je i Ibiševićev dres.

Dres našeg nekadašnjeg reprezenativca nalazi se u "Soccer Cityju" u ovom muzeju, a da stvar bude zanimljivija nije riječ o dresu Ibiševića iz nekog od klubova za koje je igrao već je izložen njegov dres iz reprezentacije BiH.

U St. Louisu se itekako ponose na sve ono što je Ibišević napravio u svojoj karijeri, a za njega također kažu i da je daleko najbolji fudbaler ikad iz tog grada koji je na kraju napravio fantastične stvari u tom sportu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti