Heroj nacije slavi rođendan: Dao je 28 golova, ali jedan nikako da izađe iz glave

Neka je sretan, Vedatore

Heroj nacije slavi rođendan: Dao je 28 golova, ali jedan nikako da izađe iz glave

Edmir Škorić

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, Vedad Ibišević, slavi danas 38. rođendan.

Vrijeme neumoljivo ide, Vedo se bliži ulasku u četvrtu deceniju života, a čini nam se kao da je jučer bilo kada smo slavili sve njegove pogotke.

Ibišević je imao impresivnu karijeru, a danas radi kao trener u Herthi iz Berlina za koju je igrao prije završetka karijere. Bio je još član Schalkea, Hoffenheima, Stuttgarta, Alemanije Aachen, PSG-a, Chicaga...

Vjerovatno najbolje doba njegove karijere bilo je od 2007. do 2012. godine kada je igrao za Hoffenheim zajedno sa Sejadom Salihovićem. Pamtićemo njegovu ludu polusezonu i 18 pogodaka prije one nesretne i ružne povrede. Bio je tih dana s Hoffenheimom neukrotiv u Njemačkoj, a tresao je mrežu i velikog Bayerna na Allianz Areni.

Imao je veoma bogatu karijeru, a ona je bila posebna i u reprezentativnom smislu. Za U21 reprezentaciju naše zemlje odigrao je pet utakmica i postigao jedan gol, da bi u martu 2007. godine debitovao kao starter u kvalifikacijskoj utakmici protiv Norveške.

Svoj prvi gol u dresu Zmajeva dao je 13. oktobra 2007. protiv Grčke u Atini.

Oglasi

Svojim golom protiv Litvanije 15. oktobra 2013. godine u Kaunasu postigao je gol koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a onda je pogodio protiv Argentine na slavnoj Maracani u 2:1 porazu. Bio je to prvi gol za BiH na jednom velikom takmičenju.

Taj gol Argentini je kao i svi ostali u dresu BiH poseban, ali mnogi od nas, pa i on sam, najviše u glavi ima onaj gol iz Kaunasa koji se i danas dan odgleda sa osmijehom na licu ili pokojom suzom.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za SP 2018., Ibišević se povukao iz međunarodnog nogometa, da bi zajedno sa Emirom Spahićem i Zvjezdanom Misimovićem imao oproštaj u Zenici tokom prijateljske utakmice protiv Crne Gore u maju 2019. godine.

Ibišević je, inače, u ranoj mladosti preselio u Švicarsku, a potom u SAD sa porodicom. Iako je govorio o svojim iskustvima tokom rata u Bosni koji je prisilio njegovu porodicu da napusti Bosnu, nije poznato da je ikada otkrio sve detalje.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Čak i njegova supruga Zerina, koja je izgubila oca u ratu, vjeruje da joj muž nije ispričao cijelu priču.

"I dalje imam osjećaj da znam možda 20 posto. Kunem se", kazala je jednom prilikom jednom američkom novinaru. Uglavnom, kada bi ga pitali o ratu i prošlosti, Vedo bi samo prešutio ili odmjereno rekao: "Sve je u redu, imali smo dosta sreće".

Top Komentari

Alme
Bravo. Majstore! I danas se najezim!!!!?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi