Za pola godine zabio 18 golova i pokorio Njemačku, a onda je sve završeno na najsuroviji način

Ibišević je tada bio na krovu Evrope

Za pola godine zabio 18 golova i pokorio Njemačku, a onda je sve završeno na najsuroviji način

E. Čaušević

Vedad Ibišević je jedan od najboljih fudbalera koje je Bosna i Hercegovina imala, a ovaj momak iz Vlasenice ostavio je dubok trag igrajući u njemačkoj Bundesligi.

Ibišević je u Sjedinjenim Američkim Državama počeo da se ozbiljnije bavi fudbalom, te se već tada vidjelo o kakvom talentu se radi. To je tada prepoznao Ibrahim Zukanović koji je vodio mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te je uspio da nagovori Ibiševića da zaigra za našu državu.

On je to tada prihvatio bez ikakve dileme, a sve ostalo što je napravio u dresu naše reprezentacije je historija. Ibišević je na ljeto 2004. godine iz Amerike stigao u Evropu i potpisao je za PSG koji je tada vodio Vahid Halilhodžić.

Nakon PSG-a igrao je za Dijon, a potom je napravio odličnu odluku da 2006. godine dođe u Njemačku. Ibišević je prvo irao za Aachen i samo godinu dana kasnije potpisao je za niželigaša Hoffenheim.

Tada mnogi nisu ni znali za ovaj klub, ali ono što se spremalo u Hoffenheimu je kasnije sve oduševilo. Ibišević je pored sebe u njemačkom klubu imao i sunarodnjaka Sejada Salihovića s kojim je ostavio neizbrisiv trag u Hoffenheimu.

Nakon što su ušli u Bundesligu očekivalo se da će vrlo brzo ispasti, ali oni su i dalje tu. No, sezona koju svi pamte je 2008/09. kada je Hoffenheim nakon prvog dijela sezone bio prvoplasirani ispred Bayerna, a Ibišević je igrao najbolji fudbal u svom životu.

Oglasi

Ibišević je u prvom dijelu sezone oduševio fudbalski svijet jer je u dresu "nepoznatog" kluba zabio čak 18 golova na svega 17 utakmica. Već tada su se mnogi velikani raspitivali za Vedada i činilo se da mu je samo nebo granica.

Tada je Ibišević dobio i nekoliko nagrada za igrača mjeseca u Bundesligi i zasjenio je sve zvijezde iz mnogo većih i poznatijih klubova. Gol o kojem se tada pričalo je bio protiv Bayerna na Allianz Areni u finišu prvog dijela sezone kada je Ibišević zabio svoj 18. gol u sezoni.

Već tada se znalo da se radi o nevjerovatnom napadaču i mnogi su vjerovali da će Vedo na kraju te sezone napraviti transfer karijere, ali se sve nekako srušilo na veoma surov način.

Tokom priprema za nastavak sezone koje je Hoffenheim odradio u Španiji desilo se ono najgore. U jednoj od pripremnih utakmica Ibišević je doživio tešku povredu ligamenata koljena i morao je na operaciju.

U jednoj bezazlenoj situaciji Ibišević je doživio jednu od najtežih poraza, te je njegova bajka bila završena. Van terena je bio pola godine, a kada se vratio bilo je jasno da je forma iz prvog dijela te sezone za njega nedostižna.

Oglasi

Međutim, Ibišević je i nakon toga nastavio da rešeta protivničke odbrane i uspio se psihički oporaviti i vratiti što je za jednog igrača nakon takve povrede najteže.

Pored Bundeslige Vedad je briljirao i u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, a svi znamo da je on taj koji je zabio gol u Litvaniji i odveo nas na Svjetsko prvenstvo, a i ostat će zauvijek upamćen kao igrač koji je postigao prvi gol za BiH na Mundijalu u historiji.

Nakon što je otišao iz Hoffenheima naš napadač karijeru je nastavio u Stuttgartu, a potom je igrao za Herthu i Schalke. Ljetos je objavio kraj karijere i odlučio je da se posveti trenerskom poslu gdje nesumnjamo da će biti jednako uspješan.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ibišević je u Bundesligi odigrao 344 meča i zabio je čak 127 golova, te dodao 52 asistencije. Najviše mečeva odigrao je za Herthu njih 159 i dao je 56 golova, dok je za Hoffenheim postigao 54 gola na 135 mečeva. U Stuttgartu je na 111 utakmica dao 47 golova, a u dresu Aachena je bio strijelac šest puta na 27 utakmica. Vedo je jedan gol zabio i za Schalke u pet nastupa.

Što se tiče reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrao je 83 utakmice i postigao je 28 golova, ali je ostavio neizbrisiv trag golovima koji su bili od krucijalne važnosti za Zmajeve.

Promo

Top Komentari

amarildobulee
Dobra čovjek prije svega a onda i omiljeni igrač naše reprezentacije, samo da je takvih ljudi više. Sretno Vedatore gdje god i šta god radio u budućnosti.
6 0
PK90
Što bi Marijan rekao,Vedator..
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi