Fudbaleri iz BiH zaštitni su znak Bundeslige, a ovo je još jedan dokaz toga

Bundesliga kao raj za bh. fudbalere

Fudbaleri iz BiH zaštitni su znak Bundeslige, a ovo je još jedan dokaz toga

E. Ganibegović

Njemačka Bundesliga je jedna od pet najjačih evropskih liga u kojoj se naši fudbaleri najbolje snalaze.

Godinama unazad u ovoj ligi pratili smo nastupe naših fudbalera, a nezaboravan je period kraja prvog desetljeća u 21. stoljeću.

Zvjezdan Misimović i Edin Džeko su u triju s Brazilcem Grafiteom u dresu Wolfsburga harali Bundesligom i ovom klubu donijeli prvu i jedinu titulu prvaka u historiji, a istovremeno su Vedad Ibišević i Sejad Salihović ispisivali historiju Hoffenheima.

Prije njih, jedan period obilježili su Sergej Barbarez i Hasan Salihamidžić koji je jedini bh. fudbaler koji se okitio titulom Lige prvaka s Bayernom, a sada je sportski direktor ovog kluba.

Ako bacimo oko na spisak Safeta Sušića za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, kada je naša selekcija bila na svom vrhuncu, ekipu je činilo igrača koji su tada ili nekada tokom svoje karijere nastupali u Njemačkoj, a to su Jasmin Fejzić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Izet Hajrović, Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Edin Džeko.

Dokaz da su bh. fudbaleri zaštitni znak Bundeslige je i to da imamo čak tri fudbalera u prvih 15, kada su u pitanju strani fudbaleri po broju nastupa u ovoj ligi.

To su Vedad Ibišević, Segej Barbarez i Hasan Salihamidžić.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

# Igrač Broj nastupa
1. Claudio Pizzaro 490
2. Robert Lewandowski 371
3. Naldo 358
4. Makoto Hasebe 353
5. Halil Altintop 351
5. Levan Kobiashvili 351
7. Daniel Caligiuri 349
8. Vedad Ibišević 344
9. Ze Roberto 336
10. Lukas Piszczek 332
10. Rafinha 332
12. Sergej Barbarez 328
13. Ole Bjornmose 323
14. Dede 322
15. Hasan Salihamidžić 321

Ibišević je u Njemačkoj nosio dresove Alemanije, Hoffenheima, Stuttgarta, Herthe i Schalkea, Barbarez Hannovera, Union Berlina, Hanse Rostock, Borussije Dortmund, HSV-a i Leverkusena, a popularni Brazzo HSV-a, Bayerna i Wolfsburga.

Trenutno u njemačkoj Bundesligi BiH ima samo dva igrača, a to su Ermedin Demirović (Freiburg) i Ermin Bičakčić (Hoffenheim).

Top Komentari

Comandini
Vjerovatno je novinar mladji pa se ne sjeca legende Wolfsburga i Borussie Dortmund Seada Kapetanovica. Igraca Cottbusa Faruka Hujdurovica, Tomislava Piplice, Marka Topica. Bosanaca iz Leverkusena Dzeme Berberovica, Anela Dzake i Borisa Zivkovica iz Zivinica. Hamburske ptice Mustafe el Patrona Kucukovica. Zlatana Bajramovica. Drugoligaske ikone, kapitena i desetka Stuttgarter Kickersa Adnana Kevrica s brkovima. Mikia Stevica iz Bratunca u Bosni i Zenicanina Krstajica. Vlatka Glavasa iz Fortune. Sandzaklije na golu Wolfsburga Seada Ramovica. Alena Basica i Muhameda Subasica iz Dresdena. Ivice Grlica iz Allemanie Aachen i Duisburha. Gruđanina porijeklom Zorana Mamica iz LR Ahlena. Imam jos 50tak igraca u glavi al nisam siguran za porijeklo.
5 0
Goran86
Nekad bilo, nazalost za danas.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi