Ključna sezona za bh. klubove: Velež, Borac i Zrinjski mogu napraviti ogroman posao za naš fudbal
FOTO: A. Čaušević

Tuzla City pod manjim "pritiskom"

Ključna sezona za bh. klubove: Velež, Borac i Zrinjski mogu napraviti ogroman posao za naš fudbal

H. Zilić

Bh. klubove očekuje nastup u pretkolima Lige prvaka i Konferencijske lige.

Ova evropska sezona bit će jako bitna i zbog bh. koeficijenta.

Pred poečtak sezone 2022/2023 naši klubovi su izgubili nacionalni koeficjent 1.375 koji smo imali u sezoni 2017/2018.

Dakle, ove sezone branimo koeficijent iz sezone 2018/2019, jer po pravilu UEFA-e svako pet godina se briše koeficijent i dodaje novi.

Šta treba našim klubovima da ne izgube koeficijent 2.000?

Računica je vrlo jednostavna. Kao prvo, Tuzla City i Zrinjski moraju odigrati minimalno četiri utakmice u Evropi.

Oglasi

Tuzlaci u prvom prektolu Konferencijske lige igraju protiv Tre Pennea iz San Marina, ako prođu idu na AZ Alkmaar. Protiv predstavnika iz San Marina su favoriti, tako da Tuzla City može računati na minimalno četiri utakmice.

Zrinjski će sigurno odigrati četiri meča minimalno. Ako budu elimisani od Sheriff Tiraspola u prvom pretkolu Lige prvaka, idu u drugo prektolo Konferencijske lige gdje ih čeka poraženi iz duela Dudelange - Tirana.

Velež i Borac su imali najviše sreće u žrijebu. Velež će u drugom prektolu Konferencijske lige igrati protiv armenskog Alashkerta ili Spartansa sa Malte, dok će Borac u prvom pretkolu igrati protiv Torshvana sa Farskih Ostrva, a onda ih u drugom pretkolu očekuje meč sa boljim iz duela Fola Esch iz luksemburga i Tre Fiori  iz San Marina.

Dakle, ako dva naša kluba dođu do trećeg pretkola Konferencijske lige, odbranit ćemo koeficijent, a ako tri kluba dođu do trećeg rektola ili neki od klubova ode do play offa, u narednoj sezoni ćemo dobiti dodatni koeficijent na nacionalni. Recimo, Tuzla City je ove sezone kao debitant ušao sa nacionalnim koeficijentom 1.500, dakle početni bi bio približno 2.000 ako neki klub dogura do play offa.

U slučaju da Zrinjski napravi iskorak u pretkolima Lige prvaka to bi bilo od velikog značaja za našeg prvaka u narednih pet sezona. Naša država je sa koeficjentom 7.750 na poziciji 37., a recimo Moldavija na poziciji 33. ima koeficijent 8.500. Dakle, nije isključeno da dobri rezultati ove sezone našem prvaku otvore vrata nositelje u prvom pretkolu Lige prvaka što čekamo već sezonama.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Sve u svemu sezona će biti bitna ne samo za klupske nego i nacionalne koeficijente.

Ne treba napominjati kakav bi skok napravili ako se neki naš klub prvi put u historiji plasira u grupnu fazu nekog UEFA-inog takmičenja.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Harise
Zelim svim predstavnike puno srece u Evropi, volim te BiH!♥️??❤️
14 1
FahroKonjHodzic
sarajvo i zeleljsncar donose 0 poena za kojepacijent
10 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi