Velika pobjeda Čelika, Tuzlacima šest, Sarajlijama četiri, Mostarci bez boda

Šta nam je donijelo 1. kolo PL?

Velika pobjeda Čelika, Tuzlacima šest, Sarajlijama četiri, Mostarci bez boda · Komentar

A. Beganović

Sinoćnjim duelom Širokog Brijega i Čelika (0:1) kompletirao je 1. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje je obilježila, za naše uslove, dobra posjeta.

Nakon što je povratak u eliti bh. fudbala izborio Velež, čak tri grada u društvu najboljih predstavljaju po dva kluba (Mostar, Sarajevo, Tuzla), a na otvaranju sezone najviše razloga za slavlje imali su u Tuzli.

Naime, oba kluba iz ovog grada, Sloboda i Tuzla City, upisali su pobjede. Sloboda, do ovog kola velika nepoznanica, na Tušnju je dočekala Radnik iz Bijeljine i u dobroj predstavi slavila je rezultatom 2:1.

Bila je to Sloboda mnogo gledljivija od one prošlogodišnje koju je s klupe predvodio Zlatan Nalić. Od prvog sudijskog zvižduka izabranici Admira Smajića krenuli su otvoreno, igrali su za gol više što je znala nagraditi i tuzlanska publika koja se s obzirom na prošlosezonske partije, poželjela takvog fudbala.

Mnogo borbe, raspoloženi i u sredini sjajni Samir Bekrić i Omar Pršeš, po desnom boku novi kapiten i uvijek pouzdani Amar Beganović, iskusni Bekići, na novoj poziciji Perica Ivetić, vratili su osmjehe na lica navijača Slobode. Radnik, izmoren od nastupa u Evropi, nije prikazao igru kakva se očekivala i na kraju je pobjeda zasluženo pripala Slobodi.

Drugi tuzlanski premijerligaš, Tuzla City, sa novim trenerom Milenkom Bošnjakovićem, odnio je tri boda iz Ugljevika. Bošnjakovićevi izabranici slavili su 5:1 s tim da je i Zvijezda 09 s obzirom na prilike koje je imala morala postići više od jednog pogotka. Briljirao je Nermin Crnkić koji je upisao dva pogotka te je izborio jedanaesterac pa je ponio i epitet najboljeg igrača kola.

U sarajevsko-mostarskom okršaju, ujedno i derbiju 1. kola aktuelni prvak je s minimalnih 1:0 savladao Zrinjski. U utakmici klubova koji su par dana ranije igrali na evropskoj sceni, nije se umiralo u ljepoti.

Očekivano, rekli bismo, a u nadmudrivanju dva stratega kao pobjednik je izašao Husref Musemić koji nije mogao računati na nekoliko standardnih prvotimaca pa ova pobjeda još više dobija na značaju. Jedini pogodak pao je početkom drugog poluvremena, a poznavaoci fudbalskih prilika u Bosni i Hercegovini od Plemića su očekivali mnogo više s obzirom na širinu igračkog kadra kao i dvije ubjedljive pobjede u 1. pretkolu Evropa lige.

Šulenta ponovo rizikovao sa "Hajdukovcem", bespotrebnu Rahimićevu euforiju na zemlju spustila Mladost

Danko Šulenta, čovjek koji već godinama vodi glavnu riječ u Zrinjskom pa čak i kada je u pitanju igrački kadar, po imenima je napravio respektabilan tim, ali da li je "pogodio" s trenerom pokazat će narednih nekoliko utakmica. Nakon odlaska Blaža Sliškovića, ponovo je izbor pao na "Hajdukovca". Čak neprijatna iskustva sa "Hajdukovcima" Mišom Krstičevićem i Antom Mišom, nisu pokolebala Šulentu da povjerenje ukaže mladom Hariju Vukasu koji kao šef struke nema mnogo iskustva. Treća sreća ili još jedan Šulentin promašaj?

Najveće razočarenje 1. kola je povratnik u društvo najboljih, mostarski Velež. Euforija, koju je bespotrebno svojim ranijim izjavama do neslućenih visina podizao strateg Ibro Rahimić, već na otvaranju sezone obila se o glavu Rođenim.

Odlučio je Rahimić u premijerligašku sezonu ući sa gotovo istim igračkim kadrom koji je u Prvoj ligi Federacije dominirao. Iako je od agilnog Upravnog odbora dobio odriješene ruke te novčana sredstva za pojačanja, Rahimić je uvjeravao čelnike da sa ekipom koju ima može igrati zapaženu ulogu u prvenstvu pa čak se boriti za izlazak na evropsku scenu.

Međutim, može se reći i igrački nikad siromašnija Mladost "ošamarila" je Rahimića i Rođene. Za Premijer ligu užasnu odbranu, nepokretan stoperski dvojac (Zvonić i Marques) i bekove mnogo više orijentisane prema naprijed, te vezni red bez pravog "razbijača" lako su kažnjavali fudbaleri Mladosti. Popravni Rođeni za vikend imaju pod Bijelim brijegom, a eventualni poraz mogao bi izazvati zenmljotres, odnosno mogao bi značiti i kartu u jednom smjeru za šefa stručnog štaba.

Čelik za euforiju u Zenici, jalovi Borac izdržao na Grbavici

Jedinu utakmicu bez pogodaka odigrali su Željezničar i Borac na Grbavici. Plavi su bili bolja ekipa, većim dijelom susreta su dominirali, no nisu uspjeli postići pogodak. U polju su Osimovi izabranici igrali bolje nego prošle sezone, no završnica se ponovo pokazala kao rak rana, a ako se po jutru dan poznaje, tako će biti i u nastavku sezone.

Sve dobro napravljeno u polju navalni red nije uspio materijalizovati, pa upravo zbog toga s velikim nestrpljenjem navijači očekuju informacije o zdravstvenom stanju Ermina Zeca koji je nakon nekoliko dana pauze juče i jutros radio punim intenzitetom. Pokušat će Osimovi izabranici u Doboju kod Kaknja nadoknaditi izgubljene bodove, no svakako da im neće biti lako.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Do velike pobjede na otvaranju sezone stigao je Čelik i to na po njih jednom od najtežih gostovanja. Slavili su Zeničani u Širokom Brijegu s minimalnih 1:0, a nakon ovog poraza klupu domaćih je napustio Goce Sedloski.

Imali su domaći više od igre, no gosti su se dobro branili i svoje prilike su čekali iz kontranapada. Jednu takvu iskoristio je Ermin Huseinbašić, a pobjeda je izazvala veliku euforiju u Zenici tako da će za vikend kada Čeliku u goste stiže Sarajevo, Bilino polje vjerovatrno biti ispunjeno do posljednjeg mjesta. Tako je to u Zenici, gradu fudbala.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Icardi
Tako je to u Zenici, gradu fudbala..
1 7
MSOZ101
Hocemo titulu, titulu na Kosevu !!!
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi