Velika poslovna vizija Gerarda Piquea je učinila bogatijim od većine evropskih klubova

Multimilioner u odbrani Barcelone

Velika poslovna vizija Gerarda Piquea je učinila bogatijim od većine evropskih klubova

Edmir Škorić

Kada je nedavno stoper Barcelone Gerard Pique kazao da je njegov budžet "daleko veći od Espanyolovog", mnogi su ga poprijeko gledali, ali bio je u pravu.

Tridesetdvogodišnji nogometaš koji je rođen i odrastao u Barceloni ima bogat ugoovor s Barcelonom i već godinama zarađuje oko 15 milliona eura po sezoni, ali to je zapravo ništa u odnosu na ono što je ostvario kao biznismen.

Novina El Pais je istražila Piqueov biznis i došla do zaključka da se radi o jednom od najbogatijih nogometaša i da je Espanyolov budžet od oko 70-ak miliona eura zapravo daleko manje od Piqueovog bogatstva.

Prema El Paisu, Pique je investirao u biznise iz raznih sektora, od prehrambenih kompanija, sunčanih naočala, nekretnina, eSporta ili sportskih pića, između ostalih.

"On je jedan od najaktivnijih sportista u poslovnom svijetu, nešto što mu se sviđa", kaže Marc Menchén, direktor sportskog časopisa Palco23.

Kerad 3 Invest sicav je Piqueva kompanija za video igre u Barceloni mu donosi oko 14 miliona eura godišnje. Osnivač je kompanije Kosmos Holding, grupe koja upravlja novim Davis kupom i koja je kupila fudbalski klub FC Andora krajem prošle godine.

Ova globalna sportska i medijska investicijska grupa sa sjedištem u Barceloni jedan je od glavnih izvora zarade Piquea.

"On ima odličnu viziju za posao i ogroman kapacitet za rad, obično ima briljantne ideje", kaže Javier Alonso, izvršni direktor Kosmosa.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Uz sve to, Pique ima ogroman broj nekretnina, ali i suprugu Shakiru, koja je u dvije decenije muzičke karijere ostvarila ogromno bogatstvo.

Ne mogu se naći konkretni podaci, no jasno je da se radi o stotinama miliona eura koliko na računima imaju Pique i Shakira, a s obzirom da su relativno mladi, nema sumnje da će u budućnosti barem udvostručiti bogatstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi