Žestoka svađa selektora i Osimhena, sve je rečeno u prijenosu uživo, uslijedio otkaz

Nemiri u Nigeriji

Žestoka svađa selektora i Osimhena, sve je rečeno u prijenosu uživo, uslijedio otkaz

Edmir Škorić

U centru pažnje ljubitelja fudbala je Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a za nekoliko dana poče će Copa America, dok se istovremeno igraju i mečevi kvalifikacija na afričkom kontinentu.

U reprezentaciji Nigerije dogodio se veliki skandal, a glavni protagonista ove nemile situacije je glavna zvijezda Victor Osimhen. Napadač Napolija izvrijeđao je tokom prijenosa uživo na Instagramu selektora Georgea Finidija. Incident je izazvao niz oštrih reakcija, koje su kulminirale ostavkom Georgea.

Sve je počelo Osimhenovom povredom zbog koje je propustio kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Južne Afrike i Benina (remi i poraz).

Prema nigerijskim izvorima, selektoru se nije svidio izostanak Osimhena te je oštro kritikovao napadača: "Ne mogu ga na koljenima tražiti da igra za reprezentaciju."

Nije trebalo dugo da se pojavi Osimhenov odgovor. U prijenosu uživo na Instagramu napadač Napolija izrazio je svoj bijes i frustraciju: "Povrijedio sam se na kraju zadnje utakmice u prvenstvu i ne prihvaćam nagađanja. Uvijek sam igrao s srcem za reprezentaciju iako sam imao puno povreda.

Oglasi

Izgubio sam svako poštovanje prema selektoru, objavit ću slike svog zdravstvenog problema i razgovora između mene i njega. Nemam poštovanja prema selektoru. Čak sam ga tražio da dođem da budem sa igračima iako povrijeđen, da svi budemo zajedno".

Prije nego što je Osimhen mogao nastaviti svoje izlaganje uživo, jedan član njegovog osoblja uzeo mu je telefon iz ruke. Međutim, njegova su otkrića izazvala val kontroverzi u Nigeriji.

Skandal koji je pokrenuo Osimhen odmah je imao efekta: izbornik Finidi George podnio je ostavku. Nigerijski fudbalski savez službeno će objaviti novog selektora, koji će vjerovatno biti iskusniji inostrani trener, kojemu je cilj da se izbori Mundijal unatoč lošem startu u kvalifikacijama.

Bivši golman Super Eaglesa, Pastor Peterside Idaho pozvao je Nigerijsku fudbalsku federaciju (NFF) da kazni Victora Osimhena. Bivši igrač BCC Lions of Gboko rekao je da se Osimhen mora ispričati selektoru kao fudbalskoj legendi u toj zemlji.

25-godišnji Osimhen je zabio 15 golova u Seriji A prošle sezone, a njegov Napoli završio je tek na 10. mjestu Serije A i neće igrati Evropu, iako je samo sezonu ranije bio prvak Italije.

Za reprezentaciju Nigerije upisao je 27 nastupa i dao 20 golova, ali prijeti mu neigranje na SP-u 2026. iako još nije kasno da Nigerija izbori nastup na turniru. Radi se o veoma kvalietnoj ekipi, dovoljno je pogledati da u napadu pored Osimhena imaju Kelechija Iheanacha (Leicester), Ademolu Lookmana (Atalanta), Victora Bonifacea (Bayer), Terema Moffija (Nica) i Samuela Chukwuezea (Milan).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi