Video tehnologija nije ubijanje, već spašavanje fudbala

Nije bio ofsajd protiv Nigerije

Video tehnologija nije ubijanje, već spašavanje fudbala

Sinoć se u Madridu, pred očima cijelog svijeta, odvijala sudijska lakrdija u režiji Viktora Kassaija i njegovih pomoćnika, koji su udruženim snagama jednom klubu bezobrazno oduzeli san o osvajanju Lige prvaka.

Uživali smo u vrhunskom fudbalu i spektaklu kakav mogu ponuditi samo Liga prvaka i dva giganta kakvi su Real Madrid i Bayern Munchen, ali nažalost sve do onog trenutka kada su sudije odlučile napraviti cirkus od ove velike utakmice.

Real Madrid je nakon produžetaka slavio sa 4:2 i plasirao se u polufinale Lige prvaka. Ne možemo i ne želimo sebi dati za pravo da kažemo da je to nezasluženo, ali sudijsko uništavanje Bayerna nisu vidjeli samo oni koji su slijepi kraj očiju.

Dva ključna Realova gola postignuta su iz očiglednih ofsajda, Arturo Vidal je u 84. minuti isključen iz igre zbog veoma sumnjivog prekršaja kojeg vjerovatno nije ni napravio, a da bude još gore, nekoliko minuta ranije Kassai je progledao kroz prste fudbaleru Reala Casemiru koji je, najblaže rečeno, učinio istu stvar kao Čileanac.

Bayern je sa desetoricom u polju bio osuđen na borbu s vjetrenjačama. Jednostavno, Real je imao brojčanu prednost i ogromnu pomoć onih koji ne bi smjeli uticati na rezultat, koji su ovoga puta nažalost sami iskrojili.

Šteta je, i to ogromna, što sudije već nekoliko puta bacaju sjenu na najbolju sezonu Lige prvaka u posljednjih desetak godina. Odavno se nismo nagledali boljih i efikasnijih utakmica, ali ne pamtimo kada se više griješilo. I to baš fatalno, obično na štetu samo jednog kluba na terenu.

Naravno da suci kojim UEFA povjeri završnicu Lige prvaka predstavljaju elitu u svojoj branši i da nisu tek tako zalutali na najveće stadione Evrope. Sumnjamo i da stvarno žele svjesno nekome nauditi, ali jednostavno se nemoguće oteti dojmu da su upravo oni iz ovog takmičenja izbacili i Bayern, ali i PSG, uz dužno poštovanje Real Madridu i Barceloni i svemu što su napravili na tim utakmicama.

A, šta bi bilo rješenje? Odgovor je jednostavan.

Prije nekoliko sedmica izvršeno je testiranje video tehnologije na prijateljskoj utakmici koju su u Parizu igrali Francuska i Španija. Francuzima je poništen vodeći gol za 1:0 nakon pregledavanja ponovljenog snimka, iako je sudac prvobitno pokazao na centar, dok je Španiji priznat gol za 2:0. To je bio i konačan rezultat utakmice, a ko zna kako bi ona završila da su suci ostali pri svojoj odluci i da je Francuska zaista povela sa 1:0. Ali, nakon završetka susreta nijednom Francuzu nije palo na pamet da se žali, jer njihova selekcija nije pokradena. Obje odluke donesene su ispravno i, što je najvažnije, bile su poštene. I nikom ništa, sve je čisto, a eksperiment je uspio.


Video tehnologija - Za ili protiv?, postala je tema o kojoj se u svijetu diskutuje skoro kao o tome je li Ronaldo bolji od Messija, ili je obrnuto. U toj globalnoj raspravi jedni zauzimaju stav da je prijeko potrebna i poželjna, ali se čini da je ipak veći dio javnosti ne želi. Barem je tako bilo do večeras, a pravo je pitanje da li nakon ove utakmice još uvijek ima onih koji misle da će video tehnologija izvještačiti i uništiti ovaj sport?

Ne bismo rekli, jer probajte samo zamisliti kako se večeras osjećaju u Bayernu. U ovaj projekat su uložene desetine miliona eura za samo jednu sezonu i to je prevelika cifra da bi vam sudbinu krojili 'ljudi u crnom'. Osim toga, fudbal se valjda još igra i iz ljubavi, prisutno je tu mnogo emocija, a ništa ne može zaboljeti kao nepravda.

Sudijske greške su uvijek bile sastavni dio igre i one čak nose određenu čar, ali vrijeme je da to promijeni. Promijenio se i fudbal, koji je danas očigledno postao previše brz za ljudsko oko.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

I zato video tehnologija, čije je uvođenje neminovno, neće uništiti ovu igru, već će je učiniti pošten(ij)om. Ako vam treba dokaz, prisjetite se one naše čuvene rečenice, koja je s vremenom postala izreka: "Nije bio ofsajd protiv Nigerije".

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi