Vincent Tan je od uprave kluba tražio pojačanja s brojem osam u datumu rođenja

Englezi fascinirani nogometnim neznanjem Malezijca

Vincent Tan je od uprave kluba tražio pojačanja s brojem osam u datumu rođenja

Edmir Škorić

Malezijac Vincent Tan vlasnik je Cardiff Cityja, a 2013. godine je zasjeo na čelo FK Sarajevo, kada postao većinski vlasnik Bordo kluba.

Malezijski milijarder je krajem 2013. godine preuzeo kontrolu nad FK Sarajevo i sa svojim novcem tada spasio klub te udario temelje za mnogo sretnije i svjetlije godine koje su potom došle na Koševo.

Tan je svakako zanimljiva ličnost i o njemu se u Velikoj Britaniji dosta piše, a Daily Star je jutros svoje čitatelje podsjetio na "jednog od najkontroverznijih vlasnika u nogometu". Ovaj put je Daily Star podsjetio na 2013. godinu, kada se Malezijac navodno naljutio na golmana Davida Marshalla jer nije - postigao dovoljno golova!? Da, dobro ste pročitali, Marshall je bio golman Cardiffa, a Tan ljut što nije postizao golove kako bi pomogao timu te sezone.

Cardiff je 2013. godine osigurao prvu promociju u Premier ligi završivši prvi u Championshipu sa 87 bodova. Ipak, prva sezona nije bila dobra u najvišem rangu, pa su ubrzo Velšani vraćeni rang ispod.

Ključni dio Cardiffovog pada bio je nedostatak golova. Veznjak Jordan Mutch završio je sezonu kao njihov najbolji strijelac, sa samo sedam golova. Impotentna prva linija uspjela je postići samo 32 gola tokom sezone, a čak ni veteranski golgeter Ole Gunnar Solskjaer nije uspio pomoći velškoj ekipi.

Svojim novcem omogućio zdravije funkcionisanje Cardiffu i Sarajevu, ali nogometno znanje je pod velikim upitnikom

Otprilike u to vrijeme hijerarhija u Cardiffu počela je postavljati ozbiljna pitanja. Ali umjesto da se usredotoči na formacije, taktiku ili koga trebaju dovesti u januarskom prijelaznom roku, Tan je umjesto toga odlučio upitati zašto čuvar mreže David Marshall nije pridonio na drugom kraju terena i zašto nije postigoa neke golove?

Oglasi

Nadalje, Tan je također rekao da je problematično i to što nema dovoljno golova od strane bočnih defanzivaca.

"Njegov nedostatak nogometnog znanja bio je zapanjujući", rekao je Daily Staru izvor blizak klubu.

Preuzevši vodstvo Cardiffa u ljeto 2010., malezijski biznismen nadgledao je jedan od najkontroverznijih mandata u povijesti kluba. Povrh bizarnih pitanja golmana o njihovoj lošoj efikasnosti, Tan je zatražio promjenu Cardiffove tradicionalne plave domaće boje u crvenu, budući da ta boja ima snažno duhovno značenje u Aziji, prije nego što se ponovno promijenila u plavu u avgustu 2015. godine.

Navijači u Sarajevu su kasnije zabrinuto posumnjali da bi sličnu stvar mogao uraditi i na Koševu, ali nije. Prvenstveno jer je boja Sarajeva već odgovara njegovom ukusu, a i teško da bi se u Sarajevu dozvolila promjena bordo boje.

Interesantno da je Tan jednom prilikom upravnom odboru Cardiffa poručio da bi radije da se dovode igrači koji u datumu rođenja imaju broj osam, budući da je to cijenjen broj u Maleziji.

Cardiff je trenutno 21. na tabeli Championshipa sa 29 bodova i ima samo bod više od timova iz opasne zone, te je jako daleko od Premier lige i vremena kada je Tan tek počeo sa ulaganjima. Malezijac je uključen u nekoliko klubova, ali trenutno nikome od njih ne ide baš najbolje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi