Vinicius objavio skandalozan snimak sa Camp Noua: "Šta se to promijenilo od 1997. godine?"

Nastavlja svoju borbu

Vinicius objavio skandalozan snimak sa Camp Noua: "Šta se to promijenilo od 1997. godine?"

Edmir Škorić

Brazilski reprezentativac Vinicius Junior na svojim društvenim mrežama nastavlja podsjećati na rasističke uvrede u Španiji, a sada spominje snimku napada na Roberta Carlosa na Camp Nouu iz 1997. godine.

Vinicius Junior ponovo se oglasio. Sada je objavio poruku uz video rasističkih uvreda na račun njegovog legendarnog zemljaka Robertaa Carlosa na utakmici Barcelona – Real Madrid 1997. godine.

“1997. Rasizam na španskim stadionima postojao je i prije mog rođenja. Što se promijenilo do danas?”, napisao je brazilski igrač.

Roberto Carlos, također Brazilac, doživio je vrlo ozbiljnu rasističku epizodu na Camp Nou.

"Svaki put kad bih dotakao loptu, pravili bi te krike, kako bih rekao, kao majmunske", objasnio je tadašnji defanzivac Real Madrida, koji je Barcelonu optužio da u njegovom klubu ima problema s rasizmom. Carlos je rekao da se osjećao "kao životinja" i da ga je bilo "sram" što je u to vrijeme igrao u Španiji.

"Ovaj problem traje godinama, prijatelji, nemojmo se zavaravati i ništa se ne događa", napisao je Robeto Carlos, koji je stao u odbranu svog mladog zemljaka.

Oglasi

Rasističke uvrede horski su se ponavljale na narednim gostovanjima Real Madrida, čak i uz uvredljive i izravne transparente.

Svojom porukom, izravno se pozivajući na video Roberta Carlosa, Vinicius namjerava osuditi da nije bilo promjena na španskom polju po pitanju rasizma i ksenofobije. Vinicius je u noći s nedjelje na ponedjeljak objavio različite objave u kojima je tražio reakciju svih razina španskog nogometa te tvrdi da je umoran i uzrujan zbog svega što mora proživjeti.

"To nije nogomet, to je nehumano", rekao je.

Brazilac je dobio crveni karton na Mestalli zbog šamaranja protivničkog igrača, a u 73. minuti duela je prstom uperio prema osobi koja ga je rasistički vrijeđala.

Nakon što su ga određene osobe nazivale majmunom i gađali raznim predmetima, Vini je odlučio otići do sudije kako bi mu rekao šta se dešava.

Vini je tokom čitave sezone bio meta rasističkih skandiranja i uvreda. Gotovo gdje god da dođe suočava sa s takvim stvarima i zaista je nevjerovatno da klubovi nisu žešće kažnjeni zbog takvih stvari.

Mladi napadač Real Madrida je čak razmišljao i o odlasku iz kluba zbog svega što se događa, ali ipak se vjeruje da će ostati tu jer ga čeka novi ugovor, a problem s rasizmom je nešto s čime će se u Španiji još dugo boriti.

Vinicius je ove sezone zaista fenomenalan. Postao je igrač bez kojeg se igra Real Madrida ne bi mogla zamisliti i u 53 odigrane utakmice ima učinak od 23 pogotka i 21 asistencije.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kugla
Jedu ****a sa ovim koliko su puta ljudi mene nazvali balijom pa mi nije smetalo nezivim ja zivot radi njih vec radi sebe
0 1
YouTalkinToMe
A jest se uzyebo ovaj cigan yebo sebi mater, provocira protivnicke navijace na svakoj utakmici i kad neko nesto dobaci nađe se uvrjeđen. Kakav rasizam i picka materina, nema nikakvog rasizma. Rasizam je kad te na ulici vrijeđaju, kada ti ne daju ući u kafice, školu, gradski prijevoz ili slično zajedno sa bjelcima, to je onda rasizam a na stadionu što rulja svakom psuje i dobacuje to nije ništa.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi