Odluka koja će izazvati polemike: Zbog Viniciusa napravljen presedan kakav se ne pamti u fudbalu

Brazilac je bio žrtva rasizma

Odluka koja će izazvati polemike: Zbog Viniciusa napravljen presedan kakav se ne pamti u fudbalu

A. Čaušević

Vinicius Junior je bio žrtva rasizma tokom cijele utakmice između Valencije i Real Madrida, a u samom finišu Brazilac je izgubio živce kada je udario jednog igrača Šišmiša te je dobio crveni karton.

Od utakmice na Mestalli je prošlo 48 sati, a utorak navečer je stigla odluka koja će izazvati određene polemike pošto je Vinicusu poništen crveni karton.

Iako se udaravnje protivnika u bilo kakvim okolnostima strogo kažnjava i zaslužuje suspenziju to neće biti slučaj sa Viniciusom te je praktično prošao nekažnjeno.

Brazilac je praktično tokom cijelog meča od strane određenog broja navijača vrijeđan na rasističkoj osnovi te je nazivan majmunom, a živce je izgubio u finišu susreta kada je i isključen.

"Komisija smatra vjerodostojnim da je procjena sudije uvjetovana izostavljanjem cijelog događaja koji se dogodio, a koji je uticao na arbitražnu odluku."

Oglasi

"Zapravo, činjenica da ga je odlučujući dio događaja doveo do donošenja proizvoljne odluke, i to zato što mu je bilo nemoguće adekvatno ocijeniti šta se dogodilo", navodi se u saopštenju Disciplinske komisije La Lige nakon višesatnog sastanka.

Sudija meča De Burgos Bengoetxea je u izvještaju naveo da je Vinicusa isključio jer je udario protivnika u lice kada lopta nije bila u igri tokom masovne guže igrača iz obje ekipe.

Tokom protekla dva dana Viniciusu je stigla podrška sa svih strana, a posljednji koji je to uradio bio je Raphinha. Igrač Barcelone je prilikom izlaska iz igre na meču protiv Valladolida pokazao majicu sa porukom podrške svom sunardonjaku.

Inače, sjajni brazilski veznjak ima određenih problema sa koljenom zbog čega je i propustio posljednji trening pa je upitan njegov nastup protiv Raya Vallecana.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Stigla je i kazna za Valenciju pa će tako tribina Mario Kempes sa koje je dolazilo najviše uvreda biti zatvorena u narednih pet utakmica.

Osim toga Šišmiši su prošli i sa žestokom novčanom kaznom u iznosu od 45.000 eura.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

NoSikiriky
Cirkus od lige, ovo u životu nisam vidio, onda se oni Lewandowskom trebaju 2 godine izvinjavat, platit mu odštetu i brinuti mu za zdravlje ako je ovaj crveni karton poništen, a ovaj za češanje nosa dobio 3 tekme...Bože Sačuvaj, šta kažu, Negreira liga? HAHAHAHAH smiješno kako ne ide Realu da prekrije da je Franjevački klub...
3 1
Mostarac94
Ko o cemu 3 punoglavca zaludjeni malim spanskim klubom iz katalonije o postenju xD
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi