Marinović kratko i jasno najavio duel sa Slobodom

"Znamo šta moramo"

Marinović kratko i jasno najavio duel sa Slobodom

E. Škorić

Sarajevo će u utorak ugostiti Slobodu u meču 30. kola Premijer lige Bosne.

Duel na Koševu počet će u 18 sati i od velike važnosti je za nogometaše Sarajeva, koji su sada bodovno izjednačeni s liderom Borcem.

Sarajevo ovdje nema pravo na kiks ukoliko ponovo do titule, a trener Vinko Marinović svjestan je da treba maksimalno ozbiljno ući u duel sa gostima iz Tuzle, koji su već uspjeli da osiguraju ostanak u ligi.

"Sloboda nam je sljedeći protivnik. Ostvarili su tri pobjede u nizu, nalazi se u dobroj formi, obezbijedili su opstanak i sigurno će igrati rasterećeno. No, znamo šta sutra treba da uradimo i nadam se da ćemo te stvari uraditi na najbolji način i da ćemo doći do pozitivnog rezultata", kratko je u najavi meča rekao Marinović.

Bordo tim je imao devet bodova prednosti na polusezoni, no sada je na istom broju bodova kao i Borac, ali zbog lošije gol-razlike zauzima drugo mjesto.

Bordo tim nakon Slobode gostuje Mladosti, dočekuje Radnik i "gostuje" na svom Koševu ekipi Olimpika u posljednjem, 33. kolu nikad uzbudljivije Premijer lige.

Oglasi

Šta ako Borac i Sarajevo budu imali isti broj bodova? Objasnio je prvi čovjek Komiteta za takmičenje

Premijer liga Bosne i Hercegovine ušla je u samu završnicu u kojoj nas očekuje mnogo uzbuđenja, kako u borbi za titulu, tako i za izlazak na evropsku scenu i ostanak u elitnom društvu.

Borac i Sarajevo, po svemu sudeći, do posljednjeg kola će voditi grčevitu borbu za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Oba kluba četiri kola prije kraja imaju po 57 bodova, a već danima traje rasprava šta će se desiti ukoliko i na kraju sezone budu imali isti broj bodova.

Da li će odlučivati ukupna gol razlika ili pak međusobni dueli? Šta kaže Pravilnik takmičenja, a šta kaže predsjednik Komisije za Takmičenje.

Dakle, u članu 43. Pravilnika takmičenja objašnjeno je na koji način se utvrđuje plasman na tabeli. Između ostalog objašnjeno je i kako se utvrđuje plasman ukoliko se radi o mjestu na tabeli koje odlučuje o prvaku.

"Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, onda dijele mjesto koje im pripada.

Oglasi

Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav način ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kupsistemu.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom terenu po jednostrukom bod-sistemu - ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu - ako se radi o četiri ili više ekipa.
Propozicijama takmičenja može se predvidjeti drugačiji način razigravanja za slučajeve kada se u dodatnoj tabeli nađu tri ili više ekipa koje imaju jednak broj bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka", navodi se u članu 43. Pravilnika takmičenja.

SportSport.ba je kontaktirao i predsjednika Komiteta za takmičenje, Dušana Markovića, koji smatra da je Pravilnik jasan.

"Mi se moramo držati onog što piše u Pravilniku takmičenja, koji je na snazi od početka Premijer lige sa trokružnim sistemom. Tu je sve jasno objašnjeno i doista ne vidim čemu toliko rasprava u posljednje vrijeme. Imali smo nešto slično u futsalu i držali smo se Pravilnika takmičenja i problema nikakvih nije bilo. U slučaju da prvoplasirani i drugoplasirani imaju isti broj bodova odlučuju međusobni susreti, odnosno pravi se dodatna tabela gdje se sabiru bodovi iz međusobnih duela. Ako su i tu klubovi jednak odlučuje gol razlika iz međusobnih duela s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Nepoznanica nema. U slučaju o kojem razgovaramo, prednost je na strani Borca", istakao je prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Vidite, to je moje mišljenje i tako stoji u Pravilniku takmičenja. No, ne znači da ostali članovi Komiteta to neće drugačije tumačiti. Nas je šest u Komitetu, odluke se donose glasanjem, ali mislim da je ovdje poprilično sve jasno. Razumijem da ljude u ovom trenutku sve zanima, da se razgovara o svim scenarijima, ali još jednom ću reći, mi se moramo držati Pravilnika za takmičenje i na osnovu njega donositi odluke", zaključio je Marković.

Podsjetimo, sutra i prekosutra se igraju susretu 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Borac će na Gradskom stadionu u Banjoj Luci dočekati Zrinjski, dok Sarajevo na Koševu dočekuje Slobodu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Sarbit2019
Dusan Markovic presjednik komisije za takmicenje u pravilniku jasno stoji i sve je jasno.....ali to je moje misljenje neko iz komisije mozda ima i drugo misljenje.Sada ti nama Dusane objasni ako je sve jasno kao sto ti kazes kako onda nije jasno ovima sto imaju drugo misljenje ?Znaci ipak nije jasno da je jasno decidno i precizno svi bi se složili zar ne ?
10 2
starigrad
Je li se to haman drugoligaši počinju javljati. Žao mi je našeg Željkana. Preostaje im samo da komentarišu Šampione
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi