Virgil Van Dijk ili Nemanja Vidić?

Šta kaže statistika?

Virgil Van Dijk ili Nemanja Vidić?

E. Škorić

Virgil van Dijk je krajem 2017. godine potpisao za Liverpool i čini se da je njegovo dovođenje najbolji mogući potez Redsa i menadžera Jurgena Kloppa.

Liverpool je dovođenjem Van Dijka oborio klupski rekord u transferima jer je Southamptonu platio čak 75 miliona funti obeštećenja. Dosadašnji rekorder je bio Naby Keita (48 miliona), ali iz ove perspektive - itekako se isplatilo.

Van Dijk je doslovno digao odbranu Liverpoola za nekoliko nivoa i s njim u timu Redsi rijetko gube i sve češće uspijevaju sačuvati svoju mrežu, što je ne tako davno bilo nezamislivo.

Upravo dugokosi Holanđanin je jedan od glavnih razloga što Liverpool drugu godinu zaredom igra polufinale Lige prvaka i što se ravnopravno bori sa Manchester Cityjem za naslov prvaka Engleske.

Mnogi su u uvjerenju da je Van Dijk zapravo toliko dobar kao što je svojevremeno bio Nemanja Vidić u tandemu s Rijom Ferdinandom u odbrani Manchester Uniteda.

A šta statistika kaže? Ako uporedimo ovu Van Dijkovu sezonu sa onom Vidića 2008/09, gdje je Srbin zaista briljirao kao i kompletan Manchester United, dobijamo sljedeće rezultate.

Van Dijk je s Liverpoolom 17 puta sačuvao mrežu ove sezone (ostala još dva kola da se igraju), a Vidićev United je tada imao 23 'cleansheeta'.

Redsi su primili 20 premierligaških golova, dok je United tada s Vidićem primio 16 golova. Vidić je imao 26 blokiranih pokušaja protivničkih igrača, Van Dijk do sada ima 17.

Virgil je imao 34 klizeća starta od čega 24 uspješna, a Vidić ukupno čak 62 od čega 45 uspješnih. U zračnim duelima je ipak uspješniji Van Dijk, a zanimljivo da je on skrivio jedan penal, dok Vidić nije nijedan.

Ostatak statističkih parametara pogledajte ispod i izgleda da je Vidić bio nešto bolji, ali Van Dijk je na dobrom putu da ga uskoro i nadmaši. Možda već iduće sezone...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, s obzirom na osvojene trofeje, ne bi bilo baš pamento reći da je Van Dijk uspješniji i kvalitetniji. Vrijeme će ipak pokazati koliko je dobar i je li to više od onoga što je Vidić svojevremeno činio.

Top Komentari

DamirT
Van Dijk ne moze Vidicu kopacke cistit.Puno bolji igraci su bili u Vidicevo vrijeme
0 5
Bhf
Jesu u Manchesteru.Tad su harali Europom i imali su puno bolje vezne igrace dok je konkurencija bila slaba u PL.Pogledaj samo podatak koliko vise se golova postize u zadnje 3 sezone nego sto je to bio slucaj prije 10 godina.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi