Vječito pitanje: Premier liga ili La liga?
Duel Virgila Van Dijka i Garetha Balea u prošlogodišnjem finalu Lige prvaka u kojem je Kraljeski klub bio uspješniji rezultatom 3:1 FOTO: EPA

Vječito pitanje: Premier liga ili La liga?

Atmosfera na stadionima

S. Grebović

Igrači iz Primere i Premiershipa nam nude mnoštvo zanimljivih dvoboja i sjajnih golova iz vikenda u vikend, a od tuda i vječita polemika, koja je liga bolja i kvalitetnija?

Specifične vremenske prilike u Engleskoj i gotovo uvijek ispunjeni stadione čine neke utakmice Premier Lige mnogo zanimljivijim nego što bi trebali biti na papiru. Real Madrid, Barcelona i Atletico se po posjećenosti donekle mogu mjeriti sa najboljim klubovima Premiershipa, ali kada uporedimo i one nešto slabije timove, onda tu nema dvojbe.

Englezi su u tom segmentu neprikosnoveni u odnosu na Špance, a tome svjedoči poređenje iz prošle sezone između, recimo,  Newcastlea sa 51.992 i Valencije sa 38 694 navijača u prosjeku na utakmici. Treba uzeti u obzir i to da su stadioni na Pirinejima nešto većeg kapaciteta u odnosu na engleske, gdje se ipak više vodi računa o samoj sigurnosti navijača i organizaciji samog događaja.

Jedino na Otoku možete vidjeti bake i djedove sa svojim unucima kako posmatraju utakmicu i to svega dva do tri metra od terena, što je nezamislivo bilo gdje drugo. To je posljedica strogog zakona o zabrani svakog vida huliganizma, koji je u Engleskoj na snazi nakon tragedije u Hillsboroughu 15. aprila 1989. godine, kada je na meču polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta život izgubilo 96 navijača Redsa.

Nakon te nezapamćene tragedije uvedene su drastične kazne za izazivače nereda na stadionima, ali je uslijedila i modernizacija samih borilišta kako se velike tragedije u budućnosti ne bi dešavale.

Jedino su navijači Crystal Palacea koliko-toliko zadržali tu navijačku kulturu koja nije strana na našim prostorima, a na njihovim utakmicama nerijetko se mogu čuti bubnjevi popraćeni glasnim navijanjem domaćih pristalica.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Horde
1. Premier Liga 2. ---- 3. ---- 4. Championship 5. La Liga, Bundesliga
86 30
pogba69
Besmisleno je porediti Englesku sa bilo kojom drugom ligom na svijetu.
81 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi