Prije nekoliko godina briljirali u Evropi, a danas im stadion u bojama Rusije

Podrška Putinu

Prije nekoliko godina briljirali u Evropi, a danas im stadion u bojama Rusije

Edmir Škorić

Akcije Wagnerove grupe, koja je krenula na Moskvu, šokirale su cijelu Rusiju. S obzirom na ovu situaciju, FK Rostov je odlučio iskazati podršku predsjedniku Vladimiru Putinu. Za to je iskoristio svoj stadion.

Rostov je napraivo neka iznenađenja u prethodnoj deceniji, pa su tako osvojili ruski Kup i bili drugi u Premier ligi te zemlje.

Imali su impresivne uspjehe u Evropi u sezoni 2016/17, nakon što su izbacili Anderlecht i Ajax te igrali grupnu fazu Lige prvaka.

Onda su završili kao treći u grupi, te su igrali četvrtfinale Evropske lige, odakle ih je izbacio Manchester United. Sada je ruski klub postao popularan, ali ovaj put ne zbog sportskih rezultata, već sramote.

Nakon što se Wagnerova grupa, predvođena Jevgenijem Prigožinom, pobunila i krenula prema Rusiji, Rostov je izdao izjavu pozivajući na prekid vojnih operacija i fokusirajući se na borbu protiv Ukrajine.

"Dečki, Wagnerovci, ne treba krv! Svi smo jedan narod i borimo se protiv jednog vanjskog neprijatelja. Vjerujemo u ruski narod i našeg predsjednika".

Rostov i tamošnje vojne baze bile su jedna od prvih meta Wagnerovaca nakon ulaska u Rusiju. U subotu, 24. juna u jutarnjim satima, plaćenici su zauzeli predmete koji su ih zanimali i nastavili marš, no nakon nekoliko sati odustali su od daljnjih aktivnosti i napustili grad.

U posljednjoj sezoni ruske lige Rostov završio je četvrti, samo jedan bod iza trećeg Spartaka. Ekipa koju vodi Valery Karpin trenutno se priprema za novu sezonu tokom koje će odigrati šest prijateljskih utakmica.

Prva od njih na rasporedu je u ponedjeljak, 26. juna, a rival će biti FC Forte Taganrog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi