Bio je prvak Evrope, zabio je i u famoznom finalu, teško da ga danas iko može prepoznati

Briljirao na svojoj poziciji

Bio je prvak Evrope, zabio je i u famoznom finalu, teško da ga danas iko može prepoznati

A. Čaušević

Nakon što okače kopačke o klin mnogi fudblaeri odluče da napuste fudbal i da se bave nekim drugim aktivnostima. 

Finalne utakmice se nikad ne zaboravljaju, ali jedno je iznad svih, tzv. Istanbulsko čudo. Liverpool je tada poslije penala pobijedio Milan i osvojio Ligu prvaka.

Redsi su imali 0:3 nakon prvog poluvremena, ali su u nastavku furizonom igrom uspjeli izjednačiti i na kraju poslije penala pobijediti. Jedan od strijelaca u povratničkom poduhvatu bio je i Vladimir Šmicer.

Šmicer je već duži niz godina u zasluženoj penziji, a osvajanje Lige prvaka s Redsima mu je svakako kruna karijere.

Godine su učinile svoje pa legendarni Čeh definitivno izgleda neprepoznatljivo i sada bi ga prepoznali rijetki ljubitelji fudbala.

Oglasi

Smicer: Liverpool's 2005 Champions League winners similar to current team -  Eurosport

Krasila ga je odlična tehnika, dok je imao sasvim brzinu te snažan i precizan udarac što je pokazao i u čuvenom finalu protiv Milana.

Bio je i svestran igrač obzirom da je mogao pokrivati praktično sve pozicije u veznom redu što su njegovi treneri maksimalno koristili. 

Dres Liverpoola je nosio od 1999. do 2005. godine nakon što je ranije igrao odlično za Slaviu Prag i Lens. S Redimsa je osim Lige prvaka osvojio i Kup UEFA te nekoliko domaćih kupova.

Bio je uspješan kao reprezentativac Češke. Jedan je od rijetkih fudbalera koji su uspjeli postići po gol na tri različita Evropska prvenstva. Šmicer je to uradio 1996., 2000. i 2004. godine.

Nakon što se penzionisao jedno vrijeme je bio selektor Češke da bi se nakon toga postepeno udaljavao od fudbala. Okušao se i u politici, ali 2014. godine nije prošao parlamentarne izbore.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Danas se ovaj 49-godišnjak bavi golfom, a povremeno sa prijateljima zaigra i hokej. Redovno se odoziva na utakmice veterana Liverpoola.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi