Vodeći italijanski infektolog potvrdio: Uz stroge mjere, Serija A se može nastaviti za mjesec dana

Obavezno testiranje igrača

Vodeći italijanski infektolog potvrdio: Uz stroge mjere, Serija A se može nastaviti za mjesec dana

Prvi čovjek Fudbalske federacije Italije (FIGC) Gabriele Gravina se danas sastao sa panelom doktora i naučnika.

Sačinjen je plan za nastavak fudbalskih takmičenja u Italiji, a Gravina je sa stručnjacima usaglasio i protokol za što laške provođenje testova na igračima kako bi se spriječilo širenje novog koronavrisa kada jednom fudbal na Apeninima ponovo krene.

FIGC se nada da će klubovi sa treninzima početi od 4. maja, ali i da bi prve utakmice nastavka sezone Serije A mogle biti odigrane nakon 30. ili 31. maja.

O mogućnosti nastavka fudbalske sezone govorio je i vodeći italijanski infektolog, Giovanni Rezza. Riječ je o direktoru Odjeljenja za infektivne bolesti instituta Superiore di Sanita.

"Kako stvari stoje trenutno, Serija A se ne može nastaviti, ali bi se mogla nastaviti za mjesec dana. Ipak, moralo bi se igrati bez publike i morale bi biti poduzimane rigorozne mjere", rekao je Rezza, pa nastavio:

"Svaki nastavak aktivnosti sa sobom nosi određenu dozu rizika. Ono što moramo uraditi jeste smanjiti taj rizik koliko god je to moguće i to na način da odredimo veoma stroge smjernice."

"FIGC razmišlja o takvim mjerama kako bi se rizik sveo na minimum za igrače, trenere i sve ostale u fudbalskoj zajednici", istakao je Rezza.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Dakle, nakon današnjeg sastanka italijanski mediji su pisali da je plan da se igrači testiraju prije utakmica i to na način da im se uzimaju i brisevi i uzorci krvi kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo virusa Covid-19, antitijela i njihovo ukupno zdravstveno stanje.

Ekipe bi trebale ostati u svojim trening kampovima do kraja sezone kako bi se svi igrači mogli pomno nadgledati i kako bi ostali odvojeni od ostatka javnosti.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije