Iranci šokirani pred današnji meč s Walesom: Uhapšen istaknuti nogometaš
Bivši reprezentativac završio iz rešetaka jer je podržavao proteste

Vlasti u toj zemlji su nemilosrdne

Iranci šokirani pred današnji meč s Walesom: Uhapšen istaknuti nogometaš

Edmir Škorić

Iran je u četvrtak uhapsio istaknutog bivšeg člana svoje nogometne reprezentacije zbog njegovih kritika vlade dok se vlasti bore s protestima diljem zemlje koji su bacili sjenu na nastupe Iranaca na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Voria Ghafouri (35) uhapšen je "zbog vrijeđanja nacionalne nogometne reprezentacije i propagande protiv vlade".

Ghafouri, koji nije izabran za odlazak na Svjetsko prvenstvo, bio je otvoreni kritičar iranskih vlasti tokom cijele svoje karijere. Usprotivio se dugogodišnjoj zabrani prisustvu žena na muškim nogometnim utakmicama, kao i iranskoj konfrontirajućoj vanjskoj politici, koja je dovela do paralizirajućih zapadnih sankcija.

Nedavno je izrazio suosjećanje s porodicom 22-godišnje djevojke čija je smrt dok je bila u pritvoru iranske policije za moral potaknula najnovije proteste. Posljednjih je dana također pozvao na prekid nasilnog gušenja protesta u iranskoj regiji zapadnog Kurdistana.

Izvještaji o njegovom hapšenju došli su uoči utakmice Svjetskog prvenstva između Irana i Walesa koja se igra u petak u 11 sati.

Na otvaranju Irana na SP-u, u porazu od Engleske rezultatom 6:2, članovi iranske reprezentacije odbili su pjevati svoju himnu, a neki su navijači izrazili podršku protestantima.

Oglasi

Proteste je potaknula smrt 16. septembra Mahse Amini, Kurdkinje koju je uhapsila policija za moral u glavnom gradu Teheranu. Brzo su eskalirali u proteste diljem zemlje koji su pozivali na rušenje Islamske Republike. Zapadna kurdska regija u zemlji, odakle su i Amini i Ghafouri, bila je epicentar protesta. Trgovine su u četvrtak zatvorene u regiji nakon poziva na opći štrajk.

Iranski dužnosnici nisu rekli je li Ghafourijev aktivizam bio faktor što ga nisu izabrali za reprezentaciju. Igra za momčad Khuzestan Foolad u jugozapadnom gradu Ahvazu. Predsjednik kluba Hamidreza Garshasbi podnio je ostavku kasnije u četvrtak, izvijestila je poluslužbena novinska agencija ILNA, ne navodeći detalje.

Protesti ne pokazuju znakove jenjavanja i označavaju jedan od najvećih izazova iranskim vladajućim klericima od Islamske revolucije 1979. koja ih je dovela na vlast. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da su snage sigurnosti koristile bojevo streljivo i pucali na protestante, kao i da su ih tukli i privodili, a veći dio nasilja zabilježen je na video snimci. Iran je prošle sedmice osudio jednu osobu na smrt zbog sudjelovanja u protestima.

Najmanje 442 protestanata su ubijena, a više od 18.000 privedeno od početka nereda, prema aktivistima za ljudska prava u Iranu, skupini koja prati sva dešavanja.

Vijeće UN-a za ljudska prava glasovalo je u četvrtak za osudu represije i osnivanje neovisne misije za utvrđivanje činjenica koja će istražiti navodna zlostavljanja, posebice ona počinjena protiv žena i djece.

Zvijezda iranske reprezentacije, napadač Sardar Azmoun, koji je glasno govorio o protestima na internetu, bio je na klupi tokom prve utakmice. Osim Ghafourija, uhapšene su još dvije bivše nogometne zvijezde zbog izražavanja podrške protestima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iranska alpinistica Elnaz Rekabi natjecala se bez obveznog nošenja marame na međunarodnom natjecanju u Južnoj Koreji u oktobru, što je potez koji se smatra potporom protestantima. Dobila je herojsku dobrodošlicu od protestanata po povratku u Iran, iako je izjavila državnim medijima da je potez bio "nenamjeran" u intervjuu koji je možda dat pod prisilom.

Iran će danas u 11 sati protiv Walesa pokušati da dođe do prvih bodova, a u posljednjem kolu će odmjeriti snage sa reprezentacijom SAD-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti