Vranješ: Mertesacker i Naldo su bježali od Husejinovića

Nekadašnji hrvatski reprezentativac za SportSport.ba

Vranješ: Mertesacker i Naldo su bježali od Husejinovića · Intervju

Jurica Vranješ je neosporna klasa hrvatskog nogometa. U bogatoj igračkoj karijeri ovaj nekadašnji reprezentativac Hrvatske je najveći trag ostavio u Bundesligi, gdje je nastupao za Stuttgart, Werder i Bayer, a s klubom iz Leverkusena je 2002. godine imao priliku igrati i čuveno finale Lige prvaka protiv Real Madrida.

Kako odbrojavamo dane do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, tako su nam i sve zanimljiviji oni koji su na bilo koji način imali priliku da osjete slast igranja na najvećoj sceni. Ne mogu se svi pohvaliti takvim životnim dostignućem, ali Vranješ - može.

S Vranješom smo razgovarali o predstojećem Mundijalu, šansama hrvatske reprezentacije, ali nismo mogli i da se ne prisjetimo njegove ere u Werderu. Kao logično nametnulo se i pitanje o bh. fudbaleru Saidu Husejinoviću s kojim je dijelio svlačionicu u timu iz Bremena. 

"Igrati na Svjetskom prvenstvo je nevjerovatno iskustvo. Posebno, jedinstveno, jer s nevjerovatnom strašću igrate za svoj narod, zemlju. U glavi se niti jednom igraču nije lako pripremiti za takvo nešto, pogotovo nakon napornih sezona u klubovima, a još kada na to sve imate pritisak javnosti, odnosno velika očekivanja... Nema sumnje da nas i sada u Rusiji očekuje pravi spektakl", kaže Vranješ. 

Kakve su šanse hrvatske selekcije u Rusiji?

"Hrvatska ima sjajan tim i u stanju je ostvariti veliki rezultat na Svjetskom prvenstvu. Sve je moguće. Većina igrača igra u vrhunskim klubovima, i to jako bitne uloge, što je od velike važnosti. Mi u Hrvatskoj se nadamo da možemo dogurati daleko, jer imamo dobar raspored u grupi, no dosta toga će zavisiti i kako ćemo otvoriti prvenstvo. Nigeriju kad bismo dobili na startu, samopouzdanje bi mnogo poraslo među igračima."

Šta će po vama biti ključno za uspjeh?

"Igrao sam velika takmičenja i iz iskustva mogu reći da se mora posložiti sve. Bez toga nema uspjeha. Atmosfera mora biti na visokom nivou, zajedništvo u timu, pa podrška javnosti. Opet kažem, najbitnije je da se prvenstvo otvoriti pobjedom, jer ako, ne daj Bože izgubiš, onda je i selektoru teško ponovo motivirati momčad."

Malo je nedostajalo i da se Bosna i Hercegovina nađe na Svjetskom prvenstvu.

"Šteta je što se i Bosna i Hercegovina uz Srbiju i Hrvatsku neće naći na Svjetskom prvenstvu. Imali ste tešku grupu, ali i sve u svojim rukama, no neke sitnice koje katkad puno znače su nedostajale. Drago mi je baš što je Prosinečki novi selektor i uvjeren sam da će stvari pod njegovim vodstvom krenuti u pravom smjeru. Ne govorim to tek tako, jer imao sam priliku sarađivati s njim u reprezentaciji, a uostalom napravio je i rezultate gdje je god dosad radio. Bio je uspješan u Crvenoj zvezdi, Kayserisporu, a i u Azerbejdžanu koji nikada ranije nije bio uspješniji u grupi."

Kroz karijeru ste imali priliku igrati za brojne klubove. Gdje vam je bilo najljepše?

"Da, oblačio sam dresove brojnih klubova, ali danas kada je sve to iza mene mogu slobodno reći da mi je najljepše bilo u Werderu. Imali smo odličan tim, čitav Bremen je doslovno živio za nogomet i u takvom ambijentu je bilo fenomenalno igrati."

U Werderu ste dijelili svlačionicu sa Saidom Husejinovićem. Zbog čega nije uspio napraviti karijeru srazmjernu svom talentu?

"On je mogao napraviti mnogo više u karijeri, to je definitivno. U Werder kada je došao bio je mlad, nezreo, ali na treninzima je pokazivao da je veliki talenat i da nije tek tako došao u klub. Teško je sada biti pametan i reći zašto nije ispalo onako kako se očekivalo, no mišljenja sam da je u neku ruku i on sam kriv za to. U Njemačku kada dođeš prvo što trebaš je naučiti jezik, jer trener kroz neko vrijeme nema vremena da tebi objašnjava na drugom jeziku. Imao je bubica, kao i svi mi, ali bilo bi mu mnogo lakše da je bio poslušniji i da se u startu 'prešaltao' na taj njemački sistem.

Evo, iskreno, igrao sam s puno igrača u karijeri, ali stvarno nisam nikada vidio nekoga tako moćnog u situacijama jedan na jedan kao što je Husejinović. Kada smo na treningu radili to, zadavao je najveće muke Mertesackeru i Naldu. Toliko je bio neugodan da su bježali od njega."

Jeste li danas u kontaktu sa Husejinovićem?

"Nismo se čuli neko vrijeme, ali kada je igrao u Dinamu, vidjeli smo se nekoliko puta. Dobar je dečko."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Za kraj, čime se danas bavi Jurica Vranješ?

"U menadžerskim sam vodama, realizovao sam već nekoliko transfera, među kojima je i onaj Josipa Brekala u Wolfsburg. Fokusiran sam isključivo na mlađe igrače i planiram nakon ljeta doći i u Sarajevo kako bi pogledao klince za koje sam dobio dobre preporuke. U ovom poslu olakšavajuća mi je okolnost što imam dobra poznanstva u Njemačkoj, igrači s kojima sam nekada igrao su danas sportski direktori, skauti u klubovima", istakao je Vranješ na kraju razgovora za SportSport.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi