Vrijeme je za drugu trećinu sezone u Premijer ligi

Derbi u Mostaru

Vrijeme je za drugu trećinu sezone u Premijer ligi

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine danas ulazi u drugu trećinu. Prošlo je 11 kola, svi timovi su već jednom odmjerili snage između sebe i otprilike smo doznali kakve ko ima domete.

Možemo ustanoviti da nismo iznenađeni jer prve tri pozicije zauzimaju ekipe od kojih se to i očekivalo. Možda ne ovim redoslijedom, ali Sarajevo, Željezničar i Zrinjski su i pred početak sezone proglašeni prvim favoritima za naslov. Trenutno je situacija takva da Sarajevo (24) ima dva boda više od rivala sa Grbavice i iz Mostara (22).

Bordo tim je u dosadašnjem dijelu sezone doživio tek jedan poraz i to u prvom kolu, upravo protiv Radnika koji večeras gostuje na Koševu. U odličnoj formi je ekipa Husrefa Musemića koja, prema mišljenju mnogih, igra najljepši fudbal u državi. Najefikasniji svakako, jer sa 24 postignuta gola ubjedljivo prednjače u toj kategoriji.

Statistika pred meč na Koševu u potpunosti ide u prilog Sarajevu, koje je u Premijer ligi deset puta ugostilo tim iz Bijeljine i nikad nije izgubilo (8 pobjeda, 2 remija). Radnik je svakako autsajder i večeras, ali ga nikako ne treba otpisati prije vremena.

Željezničar će protiv GOŠK-a pokušati da se vadi iz male rezultatske krize koja potresa klub sa Grbavice. Sve je počelo od poraza od Širokog u Kupu (2:0), a nastavilo se ligaškim remijima protiv Mladosti (2:2) i Slobode (0:0). Plavi su tako prepustili lidersku poziciju svom najvećem rivalu i žele je što prije vratiti, a bolji protivnik za to od Gabeljana trenutno vjerovatno ne postoji.

GOŠK već dugo ne zna za pobjedu, a nakon remija sa Ćelikom odstupio je trener Feđa Dudić. Meč sa Željezničarom će biti premijerni za Matu Neretljaka, za kojeg bi svaki rezultat osim poraza bio start iz snova.

Nakon neuvjerljivog početka sezone, Zrinjski se iz kola u kolo dizao i sakupljao bodove, pa je brzo uhvatio priključak za vodećim. Plemići u ovom kolu imaju težak zadatak iako igraju kod kuće, jer im gostuje izuzetno čvrsta i disciplinovana ekipa Slobode. Tuzlaci su na čelu sa Nalićem primili samo četiri gola na 11 utakmica, pa Pod Bijelim brijegom definitivno ne treba očekivati golijadu. Sloboda je prethodnih godina gubila u Mostaru, ali je opšti dojam da ovoga puta imaju sasvim realne šanse da izvuku dobar rezultat. Duel trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe je svakako derbi ovog kola.

Široki Brijeg, koji zauzima petu poziciju, muku muči sa realizacijom i gostovanje Tuzla Cityju dolazi u nezgodnom trenutku. Tim sa Pecare je evidentno van forme, dok Tuzlaci u posljednje vrijeme ipak pokazuju da nisu tek tako zalutali u Premijer ligu. Široki je blagi favorit, ali jasno je da im meč na Tušnju neće biti nimalo lagan zadatak.

Čelik i Krupa, koji će odigrati meč na Bilinom polju, nalaze se u veoma lošoj formi i na posljednjih pet utakmica nisu ostvarili nijednu pobjedu. Neko bi danas mogao prekinuti niz, a Čelik je bliže tome jer će igrati pred svojim navijačima. Međutim, Krupa je u dosadašnja tri gostovanja na Bilinom polju sva tri puta slavila i to je nešto što može brinuti domaće pred ovaj vrlo važan meč.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Derbi začelja će u Ugljeviku odigrati Zvijezda 09 i Mladost iz Doboja kod Kaknja. I jedna i druga ekipa ove sezone pružaju partije ispod svojih očekivanja, a ostaje da se vidi hoće li fenjeraš Zvijezda 09 uspjeti da upiše prvu pobjedu u Premijer ligi, koja bi za njih bila historijska.

Pet utakmica ovog kola igra se danas. Od 16 sati počinju mečevi u Zenici, Tuzli, Mostaru i Ugljeviku, dok Sarajevo i Radnik igraju u 20 sati. U nedjelju se jedini meč igra na Grbavici i to s početkom u 19 sati.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
A i vrijeme je za nove kradje
6 10
Edin Merlin
Zrinjski - Sloboda-X Celik - Krupa-1 Tuzla City - Siroki-X2 Zvijezda 09 - Mladost-2
7 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti