Nizozemci oduševili svijet taktikom iz slobodnjaka, ali je Weghorst već jednom zabio identičan gol!

Jasno čija je to ideja bila

Nizozemci oduševili svijet taktikom iz slobodnjaka, ali je Weghorst već jednom zabio identičan gol!

E. Čaušević

Nizozemska se oprostila od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru nakon što je sinoć poslije penala poražena od Argentine u četvrtfinalu, ali će ostati upamćeni po nevjerovatnom golu kojeg je postigao napadač Wout Weghorst u 11. minuti sudijske nadoknade za 2:2 i tako je odveo meč u produžetke.

Nizozemci sinoć nisu oduševili previše svojom igrom i mnogi su bili iznenađeni kako su defanzivno ušli u utakmicu protiv Argentince, te su se te probudili kada su Gaučosti došli do 2:0.

Argentina je povela golom Moline sredinom prvog poluvremena, dok je u 73. minuti Lionel Messi pogodio s bijele tačke za 2:0 što je bio znak Nizozemcima da moraju svim silama krenuti naprijed.

Louis van Gaal na teren je poslao napadača Wouta Weghorsta i to je bio fantastičan potez jer je ovaj iskusni napadač uspio u samom finišu zabiti dva gola i odvesti utakmicu u produžetke.

Weghorst je Nizozemce vratio u utakmicu u 83. minuti kada je sjajno pogodio glavom nakon centaršuta Berghuisa i tako je smanjio rezultat na 2:1.

Nakon gola za 2:1 Nizozemci su sve karte bacili u napad, a posao im je olakšao i sudija Lahoz koji je produžio ovaj meč čak deset minuta i upravo u posljednjim sekundama utakmice Oranje je došlo do 2:2.

Oglasi

Nizozemci su oduševili cijeli svijet nevjerovatnom taktikom iz slobodnog udarca sa nekih 20-tak metara. Dok su svi čekali udarac Koopmeiners je dodao loptu do Weghorsta koji se fantastično zagradio i zatim je pogodio za 2:2.

Niko nije ni slutio šta Nizozemci spremaju u zadnjim sekundama utakmice, a ovaj gol će sigurno ući u borbu za najljepši potez Svjetskog prvenstva u Kataru.

Mnogi su se pitali čija ideja je bila da Nizozemska izvede ovakav potez u takvim trenucima utakmice, ali čini se da je jasno ko je bio najzaslužniji za sve to jer je već ranije to radio.

Naime, upravo je Weghorst bio najzaslužniji za sve to jer je to očito njegova ideja s obzirom da je Nizozemac prije dvije godine zabio skoro identičan pogodak u dresu Wolfsburga.

To se desilo na utakmici Wolfsburga i Arminie Bielefeld kada su "prodali" ovaj isti fazon, a na kraju je Weghorst zabio gol za vodstvo svoje ekipe od 1:0.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dvije godine kasnije predložio je da Nizozemci to urade na Mundijalu u najluđem trenutku i to im se isplatilo.

Ipak, Nizozemska u produžecima nije imala snage za potpuni preokret i čekali su penale gdje su na kraju Argentinci bili uspješniji i plasirali su se u polufinale gdje ih čeka okršaj protiv Hrvatske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi